Borne
Politiek

Borne haalt streep door doorstart azc Azelo

Er komen géén 300 asielzoekers naar azc Azelo. Sterker nog, de gemeente Borne heeft de banden met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) volledig doorgesneden. Dat betekent dat er ook in de toekomst geen vluchtelingen in het voormalige jongensinternaat zullen worden opgevangen.

Azc azelo
Ook in de toekomst zullen er geen vluchtelingen in het voormalige jongensinternaat worden opgevangen. © Google Streetview

Verhuur is van tafel

Nog geen maand geleden sloot de gemeente Borne een onverwachte deal met het COA, maar de verhuur van het pand is nu toch van tafel. Dat maakt de gemeente Borne dinsdagavond bekend. “Huisvesting van asielzoekers is wat ons betreft niet meer mogelijk”, schrijft het gemeentebestuur in een brief aan de raad.

‘Keiharde toezeggingen’

De aankondiging in november dat er honderden vluchtelingen naar Azelo zouden komen, leidde tot fikse kritiek. Er lagen volgens de Azeloërs en talloze gemeenteraadsleden ‘keiharde toezeggingen’ dat dit niet zou gebeuren. Daarom was de verontwaardiging groot toen het gemeentebestuur in november bekendmaakte dat er toch een huurovereenkomst was gesloten met het COA. Andere plannen met het pand aan de Bornerbroeksestraat bleken onhaalbaar en dus zouden er vanaf februari 2021 voor maximaal drie jaar lang 299 asielzoekers worden gehuisvest. Zodat de armlastige gemeente toch nog wat inkomsten uit het leegstaande pand kon genereren.

Nu komt er dus toch niets van deze plannen. Tijdens een interpellatiedebat op 30 november schaarde een grote meerderheid van de Bornse gemeenteraad zich achter de Azeloërs. Een motie van de VVD kreeg de handen op elkaar van 12 raadsleden, 6 raadsleden stemden tegen. Wethouder Michel Kotteman gaf daarop aan het besluit wel te willen opschorten, hoewel er volgens burgemeester Jan Pierik nog niets viel terug te draaien, omdat de huurovereenkomst met het COA nog niet aan de raad was voorgelegd.

Geschonden vertrouwen

Dinsdagavond maakte de gemeente Borne bekend dat de plannen nu van tafel zijn. Burgemeester Pierik, wethouder Kotteman en zijn collega’s zullen nu moeten werken aan het herstel van het vertrouwen met de raad, want dat heeft een fikse deuk opgelopen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.