Enschede
Video

Winkelhart Enschede: ‘Consument moet nu telefoon pakken en lokaal kopen’

Nederland ging gisteren op slot. Ook in de Enschedese winkelstraten bleef het vandaag rustig. Voor Nicole Workel, onderneemster en penningmeester van de ondernemersvereniging Winkelhart Enschede, is het een harde klap.

Detailhandelaars zitten sinds vanochtend in hetzelfde schuitje als hun collega’s uit de horeca. En dat kan ook eigenaar Nicole Workel van winkel Bertus Workel aan De Heurne omarmen: “We dragen nu pas samen de last. De horeca zit er straks bijna een half jaar mee. Dat neemt niet weg dat het een enorme dreun voor de retail is.”

Acceptatie

Maar ze geeft ook aan dat zij en ook haar collega’s de actuele situatie gewoon moeten accepteren, hoewel de decembermaand voor de detailhandel een belangrijke maand is. “We gaan de cadeauverkoop missen. De december is een cadeaumaand en we hebben er zeker ook op ingekocht”, vertelt Workel. Dat het een vreemde situatie is, maakt de winkeleigenaar duidelijk in het gesprek in 1Twente Vandaag. Niet alleen voor haar en haar man, maar ook voor de vijf medewerkers van Bertus Workel. “In de bedrijfsgroepsapp hebben we gisteren al wat onzekerheden met elkaar gedeeld en ons afgevraagd hoe we vandaag beginnen. In ieder geval met een kopje koffie, maar ook een aantal diepe zuchten”, aldus Workel.

Omzetverlies

Voor de ondernemer is op dit moment nog veel onduidelijk. Of ze op 19 januari, zoals aangekondigd, weer open kan? “Het is nog maar de vraag”, antwoordt zij. “Maar ik denk ook dat het economisch niet haalbaar is om alles nog langer te sluiten dan vijf weken.”

“We maken met elkaar de stad”

Voor haar eigen winkel verwacht Workel een omzetverlies van 10 procent. Veel geld, weet de ondernemer. Zij hoopt daarom op een tegemoetkoming van de overheid – het zogenaamde NOW3-pakket. Met de ‘Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid’ zou zij een deel van de personeelskosten terug kunnen krijgen. “Gelukkig hebben wij een redelijk jaar gedraaid. We hebben een buffer”, aldus Workel. “Maar dat geldt niet voor iedereen. De consument moet daarom nu laten zien uit welk hout die gesneden is. Bel de kleine ondernemer, probeer hem via allerlei kanalen te bereiken. We hebben het hartstikke nodig, want we maken met elkaar de stad.”

Hoe gaan Enschedese ondernemers om met de harde lockdown?

Hoe gaat het met de andere detailhandelaars in de Enschedese binnenstad? Een veeltal van ondernemers was vandaag bezig in zijn winkel en probeerde het beste uit de situatie te halen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.