Enschede
Video

'Enschede steekt elkaar in de kleren' en helpt de kledingbank

Twaalf – tot zeventienduizend Enschedeërs leven onder de armoedegrens. Dat trekt stadsgenoot John Overmeer zich aan. Hij moedigt inwoners van de stad aan de kledingbank te voeden met kleding, omdat er een schromelijk tekort is. Overmeer start de campagne: ‘Enschede helpt elkaar in de kleren’.


Modieuze outfit

Volgens Overmeer is het hard nodig om de mensen die het niet zo breed hebben in de kleren te steken. De Enschedese kledingbank kan het textiel echter niet aanslepen. De vrijwilligers krijgen te weinig kwalitatief goede kleding binnen om iedereen te kunnen helpen. “Het is onvoldoende vooral voor de tieners”, geeft hij aan.

Bijna 3000 Enschedeërs bezochten vorig jaar de kledingbank, dat waren er meer dan het jaar daarvoor. De kledingbank zamelt in, zoekt uit, wast de kleding, koopt ondergoed en bedtextiel in en deelt uit. “Een modieuze outfit is een eerste levensbehoefte. Weet je, dat wordt vaak onderschat. Kinderen moeten zich geaccepteerd voelen. Als je armoede wilt doorbreken, moet je je trots voelen”, aldus Overmeer. En dat, vindt hij, heeft ook met kleding te maken.

Noaberschap

Daarom ontwikkelde hij de campagne ‘Enschede helpt elkaar in de kleren’. “Ik ben trots op onze noaberschap en ik denk te weten dat we het eigenlijk een schande vinden als onze buren het niet kunnen redden.”

Hij wil zichtbaar maken hoe de hulp eruit moet zien. Enschedeërs kunnen geld doneren aan de Kledingbank. “Als je 50 euro doneert, doneer je een set kinderkleding, doneer je 125 euro dan heb je het over een zomer- en winterset en geef je 500 euro dan steek je een heel gezin in de kleding.”

“Het geeft het gevoel dat je een gezin adopteert. Hoe tastbaarder het is hoe beter het werkt. In de toekomst kunnen we elkaar ontmoeten. Dan maken we een mooi evenement bij de kledingbank waar gebruikers en donateurs elkaar ontmoeten.”

Voor informatie: kledingbankenschede.nl


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.