Twente

De BOCK, het 'carbidbroertje' van de BOB

Vijf keer eerder werd er een campagne gehouden om carbidschieters te wijzen op de gevaren van deze traditie, maar nog nooit was ie zó nodig. Immers, vanwege het landelijke vuurwerkverbod stappen veel mensen - vaak zonder enige ervaring - over op carbidschieten. Vandaar dat een aantal partijen, waaronder alle Veiligheidsregio's in Noordoost-Nederland en enkele brandwondencentra, een campagne zijn gestart onder de noemer 'Wie is de BOCK?'

Wie is de BOCK film V1 0 01 37 00
Vanwege het landelijke vuurwerkverbod stappen veel mensen - vaak zonder enige ervaring - over op carbidschieten. © Campagneteam BOCK

Gevaren van carbid én corona

"Veel ongelukken bij het carbidschieten zijn te voorkomen door een zogeheten 'BOCK'", vertelt Kirsten Smit, campagnewoordvoerder. "Deze letters staan voor 'Bewust Oplettende Carbid Knaller'. Het is een ervaren carbidschieter, die toekijkt op de uitvoering van het carbidschieten aan de hand van vijf veiligheidstips. En dat niet alleen. Daarnaast let de BOCK dit jaar óók op de coronamaatregelen."

Ongevallen ontstaan vaak door onwetendheid

De tips zijn erop gericht om het aantal ongevallen zo laag mogelijk te houden. Smit: "Ongevallen ontstaan vaak door onwetendheid en het nemen van onnodige risico’s. Daarom wordt aan iedereen gevraagd om alleen met een ervaren BOCK te schieten. Begin er niet aan als je het nog nooit gedaan hebt."

icon_main_quote_red_glyph

"Ongevallen ontstaan vaak door onwetendheid en het nemen van onnodige risico’s"

Kirsten Smit, woordvoerder BOCK

Bescherming voor ogen en gehoor

De eerste tips gaan over de voorbereiding: over persoonlijke bescherming voor het gehoor en de ogen, over EHBO en blusmiddelen. De laatste tips geven aanwijzingen om het carbid zelf veilig aan te steken, het schieten met ballen en de benodigde afstand tot de melkbus.

Regels verschillen per regio

Niet overal mag carbid geschoten worden. Dat verschilt per veiligheidsregio en gemeente. In Twente mag alleen worden geknald buiten de bebouwde kom en alleen tussen 10 en 16 uur. Vooraf moet er melding gemaakt worden bij de gemeente. Verder zijn er restricties wat betreft grootte van de melkbus (30 liter maximaal), alcoholgebruik (er mag niets gedronken worden) en er mogen maximaal vier personen (meer mag als het mensen zijn uit één huishouden) bij elkaar staan.

Kijk voor meer informatie op wieisdebock.nl


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.