Enschede

Dit is het oudste voorwerp van Enschede

Een toevallige vondst op de Usseler Es bleek het oudste cultuurhistorische voorwerp van Enschede: een vuurstenen Neanderthalerschaaf. Het gereedschap verhuisde onlangs van de schoorsteenmantel van de vinder naar het depot van De Museumfabriek, maar daar blijft het niet lang.

Vijftigduizend jaar oud is het. Ruwweg. Bij dit soort objecten komt het niet op een eeuwtje meer of minder. Die neanderthalers fabriceerden uit vuursteen een heel arsenaal aan gereedschappen. Met de op de Usseler Es gevonden schaaf werden huiden schoongeschraapt, voordat daar kleding van gemaakt werd.

Net zo slim als wij

Anders dan vaak gedacht deden neanderthalers voor wat betreft intellect nauwelijks onder voor de homo-sapiens. "En als je hen een goed pak aantrekt", weet Erwin Plokker, "zou je ze op straat zo voorbij lopen." Niet zo heel vreemd, misschien, als je weet dat er nog altijd Neanderthaler-dna te vinden is bij de huidige mens, een overblijfsel uit de tijd dat de twee mensenrassen gezamenlijk de aarde bevolkten. Edwin: "Er werd weleens over en weer gepaard."

Neanderthalerschaaf 2
Neanderthalers verschilden niet zoveel van ons © Ernst Bergboer

Gereedschap

De gevonden schaaf is niet het enige neanderthalergereedschap in de collectie van De Museumfabriek. Het museum bezit ook twee mesjes, waarvan er een eveneens in de omgeving van Enschede gevonden is. Binnenkort worden de voorwerpen opgenomen in de vaste expositie van het museum. Zij vertellen het verhaal van de tijd dat Twente leek op een Russische toendra waar mammoeten, sabeltandtijgers en reuzenherten rondliepen. En neanderthalers.

Neanderthalergereedschap Ernst Bergboer
Neanderthalergereedschap: binnenkort tentoongesteld © Ernst Bergboer

Twents Kwartearken

Juf Adrie Hemmink heeft wederom een aantal Twentse woorden bedacht bij het voorwerp van deze week. Bekijk de hele aflevering hierboven!

Adrie Hemmink Ernst Bergboer
Adrie Hemmink staat weer klaar met een aantal nieuwe Twentse woorden © Ernst Bergboer

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.