Verkeer
Stuur appje
Zoek

Muzikanten en vormgevers mogen lootje trekken op ROC

Wil je onderwijsassistent worden of muzikant of mediavormgever? Dan moet je komend seizoen een beetje geluk hebben als je daarvoor het ROC van Twente hebt uitgekozen. De school laat op 16 verschillende opleidingen slechts een beperkt aantal studenten toe. Wouter Vollenbroek, beleidsadviseur Onderwijs en Kwaliteitszorg van ROC van Twente, vertelde er vrijdag 4 december over bij 1Twente Vandaag.

“Dit is het zesde jaar waarin we met zo’n ‘waarschuwing’ komen voor een aantal opleidingen”, vertelt Wouter Vollenbroek. “Dit jaar zijn het er zestien, dat is relatief veel.” De effecten van de coronapandemie spelen ongetwijfeld een rol, maar volgens Vollenbroek zijn ze niet van doorslaggevende invloed op de quota: “Het heeft namelijk voor een groot deel te maken met vraag en aanbod op de banenmarkt over meerdere jaren.”

““Dit jaar zijn het zestien opleidingen, dat is relatief veel.””

Een van de redenen voor de instroombeperkingen is het beschikbare aantal banen in een bepaalde branche, een andere reden is het aantal beschikbare BPV-plekken (BeroepsPraktijkVormingsplekken) ofwel stageplekken. Bij dit laatste speelt corona een grotere rol; immers, er zijn werkgevers die momenteel niet of nauwelijks eigen mensen binnen laten in het bedrijf, laat staan stagiairs (m/v). En in de horeca en de evenementenbranche is momenteel nauwelijks werk, maar hopelijk trekt het daar in de loop van 2021 weer aan. Volgens Vollenbroek is er één branche waar de komende jaren meer dan genoeg werk te vinden zal zijn: “In de techniek zal het geen probleem worden werk te vinden, omdat Twente bij uitstek een technische regio is.”

Wouter Vollenbroek Ernst Bergboer
Wouter Vollenbroek: “In de techniek zal het geen probleem worden werk te vinden, omdat Twente bij uitstek een technische regio is.”
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente

Scholen spelen overigens in op het gebrek aan stageplekken, door het lesprogramma waar mogelijk om te gooien: éérst de inhoudelijke vakken en dán pas de stages. Iedereen die zich inschrijft voor een opleiding heeft evenveel kans te worden toegelaten. Met één uitzondering op die regel: ‘doorstromers’ vanuit een andere ROC-opleiding hebben meer kans dan leerlingen die vanuit het vmbo komen. Als een student via loting voor een bepaalde opleiding wordt afgewezen, helpt ROC van Twente zoeken naar een passend alternatief.

Een derde reden om een instroombeperking in stellen voor bepaalde opleidingen is een landelijk ingesteld quotum. Dan wordt opleiders simpelweg meegedeeld dat ze maar een beperkt aantal leerlingen mogen aannemen. Het banentekort en de krapte op de stagemarkt zijn ook daar de redenen.

icon_main_info_white_glyph

Dit zijn ze

De opleidingen aan ROC van Twente waar nu instroombeperkingen voor gelden in verband met te weinig stageplekken zijn:
Doktersassistent (BOL, niveau 4), Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (BOL, niveau 4), Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (BOL, niveau 3), Onderwijsassistent (BOL, niveau 4), Onderwijsassistent (éénjarig maatwerktraject, BOL, niveau 4), Sociaal Werker (BOL, niveau 4) en Mediaredactiemedewerker (BOL, niveau 4).


De opleidingen aan ROC van Twente waar nu instroombeperkingen voor gelden zijn in verband met onvoldoende arbeidsmarktperspectief zijn:
Mediavormgever (BOL, niveau 4), Specialist Mode Maatkleding (BOL, niveau 4) en Mediamaker (voorheen Medewerker DTP) (BOL, niveau 2).


Voor de opleidingen Aankomend medewerker grondoptreden (Veiligheid en Vakmanschap) (BOL, niveau 2) en Aankomend onderofficier grondoptreden (Veiligheid en Vakmanschap)(BOL, niveau 3) geldt dat er bij Defensie slechts plek is voor een beperkt aantal stagairs (m/v).
Voor de opleidingen Acteur (BOL, niveau 4) en Muzikant (BOL, niveau 4) geldt een landelijk quotum voor het maximaal aantal te plaatsen personen.

Leerlingen dienen zich aan te melden voor 1 april en horen rond 12 april of ze zijn toegelaten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.