Twente
Hengelo

Twentse horeca doet niet mee aan illegale heropening

De horeca staat door de coronamaatregelen op omvallen. De steunpakketten vanuit de overheid zijn onvoldoende. Om faillissementen en ontslagen te voorkomen, komt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) onder de noemer #BlackMonday in actie voor extra financiële steun en een concreet perspectief op heropening. Berto Mulder, voorzitter van KHN afdeling Hengelo, is er blij mee. Minder blij is hij met collega’s in den lande die op 17 januari de deuren willen openen, of het nu mag of niet.

Berto mulder favoriet rechtenvrij
Berto Mulder: “Als er zich na 17 januari ineens een uitbraak voordoet, dan heeft de horeca het natuurlijk gedaan.” © 1Twente

Honderden ondernemers hebben gezegd hun cafés en restaurants op 17 januari weer te zullen openen, zelfs als ze daartoe de wet moeten overtreden. Gesteund door opstandige afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland zeggen de ondernemers niet langer te willen wachten tot de overheid de coronamaatregelen versoepelt.

'Paniekvoetbal'

In Twente en zelfs in heel Overijssel is er géén enkele afdeling van KHN die meedoet. Berto Mulder snapt dat wel: “Als er zich na 17 januari ineens een uitbraak voordoet, dan heeft de horeca het natuurlijk gedaan. Dat willen we te allen tijde voorkomen. Ik zie het als paniekvoetbal. Tuurlijk, veel ondernemers staat het water aan de lippen, maar het is erg onverstandig om de wet daarom maar te overtreden.”

Dat zien de ondernemers nu zelf ook wel in: inmiddels is het aantal afdelingen dat meedoet gedaald van 50 naar ongeveer 25 en dat aantal blijft nog wel verder dalen. Mede doordat afgelopen week bekend is geworden dat de coalitie honderden miljoenen euro’s extra uittrekt voor bedrijven die door de coronacrisis een zeer groot omzetverlies lijden, zoals in de horeca. Volgens Haagse bronnen zet het kabinet de komende dagen de puntjes op de i.

icon_main_quote_red_glyph

"Inmiddels hebben horecaondernemers 3,5 tot 4 miljard euro aan reserves en privévermogen in hun bedrijven gestoken."

Robèr Willemsen

Petitie

Onderdeel van #BlackMonday is een petitie. Koninklijke Horeca Nederland roept horecaondernemers, horecamedewerkers en gasten van de horeca op om de petitie te ondertekenen en daarmee de roep om extra steun én een concreet perspectief op een snelle heropening kracht bij te zetten. De petitie was binnen enkele dagen tijd al tienduizenden keren getekend. Hij wordt op 23 december aangeboden aan de Tweede Kamer door Robèr Willemsen, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland.

'Extra steun is cruciaal'

Willemsen laat weten dat de cijfers alarmerend zijn: “Door de coronamaatregelen en twee lockdowns staat de horeca op omvallen. Horecaondernemers verwachten in 2020 op 50% omzet uit te komen ten opzichte van 2019. Inmiddels hebben horecaondernemers 3,5 tot 4 miljard euro aan reserves en privévermogen in hun bedrijven gestoken. De NOW-regeling vergoedt maximaal 80% van loonkosten, de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) maximaal 50% van deze vaste lasten. Aanvullende steun en openingsperspectief zijn daarom cruciaal om faillissementen te voorkomen.”

Perspectief gewenst

“We willen dat er extra financiële steun komt voor de horeca door verhoging van de NOW-vergoeding naar 90%, verhoging van de TVL-vergoeding naar 100% zonder een maximum en dat transitievergoedingen bij ontslag via het UWV aan werknemers worden betaald. Daarnaast willen we dat er een concreet perspectief komt op heropening van álle horecagelegenheden, inclusief een concrete openingsdatum.”

Maandag is Berto Mulder te gast in 1Twente Vandaag.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.