Binnenstad Hengelo

Marktplein in Hengelo wordt 'Torenkamer'

Na een co-creatietraject van maanden ligt er in Hengelo een finale-ontwerp voor het marktplein op tafel. Zaterdag werd het voorlopige eindscenario, de Torenkamer, gepresenteerd door de gemeente Hengelo.

Torenkamer

De toren op het marktplein krijgt een zogenaamde torenkamer met water, groen en cortenstaal. In het finale-ontwerp is er ruimte voor terrassen, een tribune en een rooftopbar. Ook is er ruimte voor kunst in de openbare ruimte. “Water houden we vast op het plein, zodat bomen en beplantingen in droge perioden gevoed kunnen worden met dit water," zegt de gemeente Hengelo. "Regentuinen filteren het water en zorgen voor een goede waterkwaliteit in de natuurlijke vijver. Grotere bomen geven schaduw op dagen dat de temperaturen hoog zijn. De beren krijgen een plek in een natuurlijke vijver rondom de toren. In de winter kan hier geschaatst worden.” Rondom het middengedeelte van het marktplein komt een stellage van cortenstaal met verwijzingen naar de Hengelose metaalindustrie.

Het eindontwerp is tot stand gekomen door de verwerking van ideeën die zijn opgehaald bij inwoners van Hengelo. Meer dan 1200 reacties kwamen binnen bij de gemeente tijdens een 'droom- en maakfase'. Daarmee is Wim Voogt, de architect van OKRA landschapsarchitecten, aan de slag gegaan. In oktober werden al vier voorlopige scenario’s gepresenteerd om een richting aan te geven. Daarop kon een geselecteerde groep inwoners opnieuw reageren. Dat heeft vervolgens tot een eindscenario geleid.

20201205 marktplein detorenkamer van boven screenshot2
Impressie © OKRA Landschapsarchitecten

Groen doe-plein met lintmarkt

“Uit de reacties en gesprekken bleek dat Hengeloërs een groen doe-plein willen met een lintmarkt door de stad,” zegt de gemeente. “Een plein voor alle leeftijden. Met een podium voor de stad en een plek waar het dagelijkse nieuws met elkaar besproken kan worden. Ruimte om elkaar te ontmoeten, te ontspannen, te spelen en te sporten.”

Reageren op het finale-ontwerp

De inwoners van de stad kunnen tot 12 december voor de laatste keer reageren op het finale-ontwerp en laten weten wat ze mooi en niet mooi vinden. Daarna wordt het eindontwerp definitief gemaakt. Vervolgens wordt het in januari voorgelegd aan het college van B en W en de gemeenteraad.

Reageren kan bij de gemeente door in te loggen via DigiD via hengelo.nl/marktplein. Het is ook mogelijk om een schriftelijke reactie te sturen naar: marktplein@rodewouw.nl.

20201205 marktplein detorenkamer van boven screenshot10
Impressie © OKRA Landschapsarchitecten
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.