Enschede aan Zee

Project De Kop: enorme waterput van 25 ton geplaatst

Vier meter hoog, vier meter lang en twee meter breed. Dat zijn de afmetingen van een enorme put die gisteren aan de Haaksbergerstraat werd geplaatst om overtollig regenwater straks nog beter op te kunnen vangen.

De put vormt het einde van een ondergrondse rioolaanleg onder de Haaksbergerstraat. “Het valt onder het project ‘De Kop’. Naast een bestaand riool hebben we hier ook een regenwateriool aangelegd om het probleem van water op de straat op te lossen”, licht projectleider Gerrit Averesch uit.

De bedoeling is dat het hemelwater straks via een buis in de put stroomt en via een andere buis naar de Stadsbeek, de Centrumbeek en tot slot naar het Twentekanaal wordt geloosd. “Op deze manier willen we het schone hemelwater scheiden van het vuile rioolwater. Want schoon water hoeft niet naar de zuivering. Dat zou zonde zijn. Het water kan meteen door naar het kanaal”, vult Averesch aan. Het Twentekanaal heeft in de warme zomermaanden vaak een probleem met een te lage waterstand. Overtollig regenwater komt in dit geval dus goed uit.

Overlast

Niet alleen aan de Haaksbergerstraat wordt op dit moment druk gebouwd. Ook de Molenstraat ging onlangs op de schop. Dit levert, met name op de singels, verkeersoverlast op. “We hebben hier wel rekening mee gehouden”, aldus Ardesch. “Mensen die naar de A35 willen, worden bijvoorbeeld niet via de singels geleid. Daarnaast heb ik het gevoel dat mensen nu door corona vaker thuis werken. ’s Ochtends is het relatief rustig. Maar ’s avonds kan het inderdaad nog wel druk worden.”

De projecten Haaksbergerstraat en Molenstraat moeten volgend jaar in de zomer afgerond zijn.

Gemeente Enschede Haaksbergerstraat
Een grote waterput moet straks het schone hemelwater naar het Twentekanaal lozen. © Gemeente Enschede/Annemiek van den Heuvel-Jacobs

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.