Twente
Video

Carbidschieten mag in Twente onder strenge voorwaarden plaatsvinden

De Twentse coronacijfers willen niet dalen. De afgelopen week stegen de aantallen zelfs licht. “We zitten op een soort plateau”, laat Samantha Dinsbach, directeur Publieke Gezondheid bij de GGD, weten. En dat terwijl we nu letterlijk en figuurlijk midden in de feestmaand zitten. Daarom blijft ook het carbidschieten beperkt tot de buitengebieden.

De Veiligheidsregio Twente en de GGD Twente schetsen op donderdagmiddag een somber beeld. De plaatselijke gezondheidsorganisatie ziet een lichte toename in het aantal besmettingen. “De afgelopen week waren er in Twente 1797 mensen besmet met het coronavirus. Dat is 0,7 procent meer dan de vorige week”, licht Dinsbach toe. Met 285 besmettingen op 100.000 inwoners zit Twente daarom nog steeds op het escalatieniveau “zeer ernstig”.

Carbidschieten

Juist omdat de cijfers, ook landelijk, niet sterk en snel genoeg dalen, heeft de overheid onlangs besloten om een algemeen vuurwerkverbod in te voeren. Daarentegen is knallen met carbid in Twente onder strenge voorwaarden wél toegestaan.

Voorwaarden

Hiervoor hebben de burgemeesters van de veertien Twentse gemeenten een centrale lijn vastgesteld. Wie op oudejaarsdag met carbid wil schieten, moet dat in het buitengebied doen. Het afschieten is bovendien beperkt van 10.00 tot 16.00 uur. Daarnaast mogen alleen melkbussen tot 30 liter worden gebruikt. “Per locatie moet er een verantwoordelijke aanwezig zijn die alles in de gaten houdt”, licht Arco Hofland, plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Twente, de voorwaarden toe. “Bovendien bestaat er een meldingsplicht en zijn de aanwezigen verplicht zich aan de maatregelen te houden.” Dat betekent dat er niet meer dan vier mensen aanwezig mogen zijn. “Maar als er op een groot weiland in elk van de vier hoeken vier mensen staan, kan dat misschien wel”, geeft Hofland aan. Duidelijk wordt in ieder geval dat het traditionele carbidschieten er dit jaar anders uit gaat zien.

Hoe deze centrale lijn uiteindelijk in de verschillende gemeenten wordt uitgevoerd, mogen de gemeenteraden bepalen. Door de tijdelijke coronawet, die sinds 1 december geldt, ligt de besluitvorming bij de gemeenten zelf. “Prima”, vindt Hofland. “Zo is er meer democratie binnen de gemeenten en meer maatschappelijke invloed.” De burgemeester van Rijssen-Holten maakt wel duidelijk dat dit geen vrijbrief voor gemeenten is om afwijkende besluiten te nemen. Aangezien de besmettingscijfers nog steeds te hoog zijn, ligt de algemene regelgeving bij het kabinet.

Vaccin

Juist omdat de cijfers nog steeds te hoog zijn en het virus snel moet verdwijnen, wordt er op de hele wereld druk gewerkt om een vaccin te vinden. Ook op lokaal gebied zijn de gezondheidsorganisaties daarom al met de uitvoering van de plannen bezig, mocht er in januari een middel komen. “Het zal dan gaan om 450.000 mensen die we met dat vaccin kunnen inenten”, legt Dinsbach uit. “En dan heeft onze regering bepaalt dat het vooral kwetsbare mensen zijn die als eerste ingeënt gaan worden.” Met de 450.000 vaccins gaat het in eerste instantie om de eerste tranche die Twente ontvangt. Er moet in de toekomst nog duidelijk worden hoeveel er uiteindelijk in totaal vrijkomen.

Dinsbach voegt toe dat de draaiboeken feitelijk klaar liggen en alleen de logistieke vraagstukken nog uitgewerkt moeten worden. “We moeten elektronisch vastleggen wie een vaccin heeft ontvangen en we moeten kijken dat we genoeg personeel hebben”, aldus de directeur. “Het wordt een logistiek hoogstandje, maar we zijn heel erg gewend om grootschalige vaccinatiecampagnes te doen.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.