Enschede

Mondkapjesplicht: ‘Op drukke dagen is handhaving vaker aanwezig in Enschedese binnenstad’

De algemene mondkapjesplicht is sinds 1 december officieel. In scholen, theaters, winkels of musea moet iedereen verplicht een mondkapje dragen. Dat betekent dat de handhaving in Enschede er nog een nieuwe taak bij krijgt.

Niels Knobben is projectleider van de afdeling handhaving bij de gemeente Enschede en is verantwoordelijk voor de 24 boa’s van de stad. Sinds 1 december moet zijn ploeg de nieuwe maatregel handhaven. “De Rijksoverheid heeft bepaalde afspraken gemaakt met de detailhandel. In eerste instantie betekent dit dat de ondernemers verantwoordelijk zijn als ze klanten naar binnen laten”, licht Knobben toe. “Daarnaast moeten ze maatregelen nemen zodat de klanten aan deze plicht kunnen voldoen.”

Uitzondering

Er bestaan wel uitzonderingen, laat de projectleider weten. “Mensen met een gebrekkige handfunctie, een ziekte of aandoening hoeven geen mondkapje te dragen”, aldus Knobben. “Mensen moeten dit wel aan kunnen tonen met bijvoorbeeld een verklaring van de doctor of een pasje van een patiëntenvereniging.”

De projectleider geeft aan dat zijn collega’s er ook zijn om ondernemers te steunen, hulp aan te bieden of vragen te beantwoorden. “We hebben nu nog geen ervaring, maar ik denk wel dat we op drukke dagen wat vaker aanwezig zijn in de binnenstad”, kondigt Knobben aan.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.