Borne
Politiek

Raadslid Graafhuis: 'Borns college mist politieke antenne'

De Bornse gemeenteraad riep het college van B en W maandag op het matje. Een groot deel van de raad voelt zich overvallen door het onverwachte besluit van het college om nog eens drie jaar lang asielzoekers te huisvesten in Azelo. Dat is namelijk tegen alle afspraken en beloften in. Een motie van VVD-raadslid Leo Graafhuis tégen dit besluit werd maandag met een ruime meerderheid aangenomen tijdens een speciaal ingelaste raadsvergadering. Leo Graafhuis gaf een dag later toelichting bij 1Twente Vandaag.

Voorgoed dicht

Na bijna dertig jaar ging het azc Azelo vorig jaar voorgoed dicht. 'We sluiten de tent, het is over en uit', klonk er uit de mond van burgemeester en wethouders. Die belofte bleek vorige week niks waard, toen wethouder Michel Kotteman liet weten dat er weer met het COA werd gepraat. De opvangorganisatie wil vanaf volgend jaar graag weer voor 3 jaar 299 asielzoekers opvangen in Azelo.

'Een 3 voor vertrouwen'

En dat was uiteraard tegen het zere been van heel veel Bornenaren, met name de inwoners van Azelo, én dat van een grote meerderheid van de gemeenteraad. Leo Graafhuis is er een paar dagen later heel duidelijk over: "Dit college heeft niet de politieke antenne, die je nodig hebt voor dit soort zware dossiers. Dat is heel zorgelijk." Op de vraag welk cijfer hij, op een schaal van 0 tot 10, geeft aan het vertrouwen dat hij nu nog heeft in het college, antwoordt hij: "Ik kom niet verder dan een 3 en dan ben ik nog heel lief voor het college."

Azc azelo
Na bijna dertig jaar ging het azc Azelo vorig jaar voorgoed dicht. Of toch niet? © Google Streetview

'Geen medelijden met hem'

Wethouder Kotteman sprak vol emotie over het feit dat 'de kritiek van de raad hem zeer raakte, maar die van de omwonenden minstens zo veel'. "Ik ben in die buurt geboren, nu vertrouwen ze mij niet meer. Dus we gaan alsnog intensief met de buurt in gesprek. Het liefst ga ik terug naar af", aldus een bijkans huilende wethouder. Aan de tranen van de wethouder had Graafhuis geen boodschap: "Ik heb geen medelijden met hem. Het is zijn job. Hij had dit kunnen voorkomen. Ik heb meer met de emoties van de omwonenden, met de inwoners van Azelo."

Andere opties

Het voorgenomen besluit is nu van tafel. Graafhuis: "Nu moeten we kijken welke opties er zijn voor dit leegstaande pand. Je zou kunnen denken aan een zorghotel of aan de realisatie van appartementen. We gaan in elk geval niet meer verhuren aan het COA. Daar gaan wij als VVD in elk geval voor liggen. En ik hoop dat ook de rest van de raad de rug nu recht houdt." De reden dat het college met het COA is zee wilde gaan, is omdat Borne dringend geld nodig heeft. Graafhuis daarover: "De raad zegt al jaren dat er bezuinigd moet worden en nu de nood hoog is, raakt de wethouder plots in paniek en reageert hij onbezonnen."

icon_main_info_white_glyph

Vervolgstappen

Burgemeester en wethouders willen 15 december een beter uitgewerkt voorstel voorleggen, na uitgebreider overleg met alle betrokkenen. Op 12 januari volgt een politiek beraad waar wensen en bedenkingen in worden meegenomen, op 2 februari is de besluitvorming in de raad.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.