Voorbij Corona

Tukkers vertellen 30 aangrijpende coronaverhalen

Ondertussen leven we al driekwart jaar samen met het monster dat Corona heet. Of we het nu wilden of niet, het werd een onderdeel van ons leven. Direct of indirect. Een ongekend fenomeen: waar we normaal allemaal onze eigen zorgen hebben, werd corona een gezamenlijk lijden. Tegelijkertijd hebben we in deze episode allemaal onze persoonlijke belevingen, ons eigen verhaal. Om die verhalen te vertellen, is er nu het project ‘Voorbij Corona’. Dit zijn de eerste zes verhalen.

Zuster Josephine

Zuster Josephine vertelt in aangrijpend video wat corona met de wereldoorlog te maken heeft

BJ Hudepohl

BJ Hudepohl is bedrijfsmanager van Lemoine Holland en produceerde in de coronatijd een grote hoeveelheid hygiëne materialen.

Wout Brama

FC Twente-voetballer vertelt in een leeg stadion hoe moeilijk het soms was zonder een bepaald doel te trainen.

Elizabeth Pereira-Boerjan

Dansschoolhouder Elizabeth vertelt hoe moeilijk het voor haar was om ineens thuis te moeten zitten en niet meer te mogen dansen.

Henny Thijssen

Songwriter en winnaar van The Voice Senior Henny Thijssen heeft het in deze video over zijn leven en hoe moeilijk sommige fases wel zijn, maar dat de meeste fases maar een momentopname zijn.

Kapster Aleida

Aleida is zelfstandige kapster en vindt het mooi, maar ook wel aangrijpend, dat haar beroep ineens een ‘contactberoep’ werd.

Eenzaamheid, verdriet en wanhoop

Het initiatief ontstond toen Annemarie en Ellen iets op wilden zetten dat licht in donkere dagen moet geven. Snel groeide het project uit tot iets groots. Annemarie licht de actie toe: “Dit is in vele opzichten een bijzonder jaar. De impact van het coronavirus is enorm. En zeker in deze tijd, nu de dagen korter worden, wordt alles uitvergroot. De eenzaamheid, het verdriet, de wanhoop. Waar normaal gesproken het einde van het jaar wordt gebruikt voor herdenkingsbijeenkomsten met muziek, gedichten en het ontsteken van kaarsen wordt ons dat dit jaar onmogelijk gemaakt. Dit bracht ons bij elkaar en zo ontstond het initiatief. Op deze manier hopen we mensen in deze emotionele tijden samen te brengen en steun te geven in de ervaring van een ander."

Unieke levensverhalen

Dinsdagmiddag waren de initiatiefnemers Ellen Klasens en Annemarie Evers te gast in 1Twente Vandaag om het project toe te lichten. “Het zijn stukjes levensverhalen van mensen”, licht Evers toe. In totaal heeft ze met haar collega’s 33 mensen gevraagd of ze mee willen werken. “We wilden met name dat mensen vertellen wat voor hun het positieve is van de coronacrisis.” Haar collega Ellen vult aan dat het idee al op 13 oktober ontstond: “Heel veel dingen worden op dit moment niet beleefd. Wij dachten dus erover na wat we kunnen doen. Juist voor de mensen die op dit moment verlies lijden, op welke manier dan ook, willen we in deze tijd iets leuks doen.”

Het resultaat werden speciale "lichtpuntjes". In elk van de dertig filmpjes proberen de vier makers duidelijk maken hoe de verschillende sprekers in de video’s de tijd beleven en hoe ze uiteindelijk een draai maken en vertellen hoe ze moed houden. “Zo heb je in elk filmpje een aantal momenten waardoor wij ook geraakt zijn en hopelijk mensen die kijken ook”, aldus Evers.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.