Enschede
Hengelo

Horecamedewerkers springen bij in Twentse verzorgingshuizen

Door de sluiting van de horeca zitten veel horecamedewerkers thuis. Werkplein Twente en verschillende Twentse zorginstellingen hebben nu de handen ineen geslagen en geven horecamedewerkers de mogelijkheid aan de slag te gaan in verzorgingshuizen. Wilma Elkink coördineert de inzet van horecamedewerkers bij zorginstelling Livio. Zij was vrijdag 27 november te gast bij 1Twente Vandaag.

Goede match

'Wie pakt 't an!' is een initiatief van Werkplein Twente en een aantal Twentse zorginstellingen, waaronder Livio. De zorgmedewerkers voeren de zogenaamde welzijnstaken uit, zoals een praatje maken en het schenken van koffie. Het verzorgende personeel heeft daar in tijden van corona minder tijd voor. Volgens recruiter Wilma Elkink van Livio zijn horecamedewerkers erg geschikt om dit werk op te pakken: “Horecamensen zijn het gewend om het anderen naar hun zin te maken. Zij zijn gastvrij en kunnen makkelijk dat contact leggen. Daarom is het een heel goede match.” Momenteel werken er ongeveer 30 á 35 horecamedewerkers werkzaam bij Livio in Enschede, Haaksbergen en Berkelland.

Omscholingstraject

Er is nog altijd een fiks tekort aan gekwalificeerd zorgpersoneel. “We merken dat sommigen die nu bij ons aan het werk zijn vanuit de horeca, het werk zo leuk vinden dat ze gaan nadenken over een omscholingstraject”, zegt Elkink.

Bij Livio zijn ze nu al bezig met het ontwikkelen van een zogenaamd ‘voorschakeltraject’. Elkink: “Het is een traject voor mensen die totaal geen zorgachtergrond hebben. Zij gaan een aantal weken in verschillende complexen van Livio meelopen. Uiteindelijk zullen we ze, als we er allebei een goed gevoel over hebben, laten doorstromen de opleiding in.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.