Twente
Video

Twents voor Dummies: oefenen, oefenen, oefenen

Aait a Twents willen leren? Moi en Ajuu? Een Tukker heeft niet veel woorden nodig om z’n gedachten onder woorden te brengen. Om die reden heeft het Twentehoes samen met de uitgeverij Voor Dummies ‘De kleine Twents voor Dummies’ ontwikkeld. Het boekje ligt nu in de boekhandel.

Leerboek

Het is een klein boekje, met een grote inhoud vindt Adrie Hemmink van het Twentehoes. “Je moet klein beginnen om groots te eindigen”, lacht ze. Met diezelfde lach toont ze De Kleine Twents voor Dummies. Eindelijk een leerboek, dat beginnende Twentenaren moet helpen Twents te leren. “De Kleine Twents voor Dummies begint bij de basis van onze taal”, vertelt ze.

Grootste minderheidstaal

Die basis is in feite het Nedersaksisch en dat is wel degelijk een echte taal gesproken in een deel van Europa door 7 à 8 miljoen mensen. “Het is de grootste minderheidstaal in Europa”, doceert Adrie Hemmink. Ellen Peters en Harry Scholtmeijer schreven het beukske. “Ellen is een echte Twentse, geboren en getogen. Ze heeft alleen nooit Twents geleerd en ze vroeg zich af: hoe ga ik dat doen?” Haar antwoord ligt nu bij de boekhandel.

Trots

Natuurlijk hoopt de ambassadeur van de Twentse taal dat het boekje werkelijk wordt gebruikt om de taal te leren. “We moeten weer trots worden op onze cultuur, het moet afgelopen zijn met minderwaardigheidgevoel over het Twents.” Adrie hoopt dat ze in het onderwijs voet aan de grond krijgt en gelooft daar ook in. “Ik denk dat het goed komt.”

Ze eindigt met een tip voor Westerlingen die willen integreren en beginnende Twentenaren: “Vooral gewoon proberen. Niet laten uitlachen. Oefenen, oefenen, oefenen."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.