Borne

Borne gaat tegen afspraken in weer asielzoekers onderbrengen in Azelo

Het college van Borne gaat het voormalige azc-terrein in Azelo weer verhuren aan het COA. Dat maakt de gemeente gisteren bekend. Vanaf februari wordt het terrein voor drie jaar aan het COA verhuurd. Gemeenteraad en omwonenden hebben al protest aangetekend. 'Oliedom en ongeloofwaardig', aldus enkele gemeenteraadsleden.

Azc azelo
Azc-locatie aan de Bornebroeksestraat in Azelo © Google Street View

Tegen gemaakte afspraken

Het is de bedoeling dat er voor een periode van drie jaar maximaal 299 asielzoekers worden opgevangen. De gemeente weet dat het besluit 'in tegenspraak is met recent gemaakte afspraken’, toch heeft het gemeentebestuur doorgezet. “Voor de verhuur aan het COA is mede gekozen, omdat hiermee een kleinschalige invulling met een beperkte belasting voor de omgeving op korte termijn mogelijk wordt", zegt de gemeente in een verklaring.

Inkomsten

Het azc is al een aantal keren gesloten, maar ging steeds weer open. Een paar jaar geleden werd de opvanglocatie ‘definitief’ gesloten. Deze sluiting was echter van korte duur, want in februari 2021 worden er dan toch weer asielzoekers opgevangen.

De gemeente Borne is nu eigenaar van de locatie. Het verhuren van het terrein aan COA zorgt weer voor extra inkomsten, wat voor het in financieel zwaar weer verkerende Borne meer dan welkom is.

Motie van wantrouwen?

Het college kreeg van de raad de bevoegdheid zelfstandig aan- en verkoop van het azc-complex te regelen, zolang dit budget-neutraal zou verlopen. Er werd echter één voorwaarde aan gekoppeld: bij zwaarwegende belangen moet het college naar de gemeenteraad luisteren. Dat is nu aan de orde. Het college kan de mening van de raad naast zich neerleggen. In het ergste geval kan de raad dan een motie van wantrouwen indienen en de betroken wethouders naar huis sturen.

Wordt vervolgd.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.