Hengelo
Video

Verliefd op een bakbeest van elf meter hoog

Na het succes van het eerste deel heeft Hengeloër Wil Kuipers een vervolg geschreven over de HOTLO-scheepsmotor van Stork. In het tweede deel van ‘Heel Hengelo Trilt’ staan bijzondere foto's, bouwtekeningen en verhalen over dit deel van de geschiedenis van Stork. In 1Twente Vandaag sprak Kuipers over zijn nieuwe boek.

“Ik kwam historisch materiaal tegen, ben er ingedoken en vervolgens raakte ik verslaafd", zegt Kuipers. De techniek en de mensen achter de scheepsmotor, maar ook de bedrijfsvoering wekte de interesse van de Hengeloër: “Het is ongelofelijk boeiend.” Het tweede deel is een chronologische opvolger van het eerste boek, dat vooral over de beginjaren van de HOTLO gaat.

HOTLO

De Hesselman Omkeerbare Tweetakt LangsspoelingsOpladingsmotor, afgekort HOTLO, was een dieselscheepsmotor ontwikkeld en gefabriceerd door Stork in Hengelo. Het bakbeest was maar liefst elf meter hoog.

Het boek is te bestellen via het e-mailadres wil@kuipersbollen.nl


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.