Enschede
Video

Winterterrassen? Prima en graag, maar geen drie jaar

Wethouder June Nods is niet bereid om zich gedurende drie jaar te binden aan een plan van de horeca-ondernemers op de Oude Markt om winterterrassen in te richten. De wethouder vindt dat de ondernemers eerst maar eens de komende wintermaanden met hun terrassen moeten experimenteren. “Dan kunnen we daarna kijken hoe het de komende jaren verder moet.”

Alle ruimte voor terrassen

De wethouder is te gast in 1Twente Vandaag. Ze reageert op de vragen en opmerkingen van voorzitter Joris Eleveld van de Horecavereniging Enschede die gisteren in de uitzending uitleg vroeg aan het stadsbestuur.

Tussen wethouder en de horecavereniging is overigens geen verschil van mening over de plaatsing van winterterrassen. “We willen de ondernemers helpen om door de covidperiode heen te komen. Ze krijgen deze winter alle ruimte om hun terrassen in te richten”, meldt Nods.

Maar het gaat haar te ver om nu al toestemming te geven om de winterterrassen gedurende drie jaar te faciliteren. Want dat is wat de horeca wil. Drie jaar lang zekerheid om door te mogen met de exploitatie van de afgeschermde en verwarmde terrassen, omdat alleen op die manier de investeringen terugverdiend kunnen worden.

Het plan van Eleveld en collega’s is om de terrassen van alle cafés, zoals die waren in de normale zomerperiodes, op gelijksoortige manier winterklaar te maken. “Zodat een mooi beeld ontstaat”, aldus Eleveld.

Goedkoper

Volgens Nods hoeft het niet zo duur en mogen de grote xxl terrassen gewoon blijven staan. “Ze kunnen de terrassen ook afschermen op goedkopere manier. We laten de ondernemers daarin vrij. Als je ’t nu de komende maanden voor elkaar maakt, krijg je een iets minder mooi beeld. En kun je daarna kijken hoe je de komende jaren verdergaat.

Evenementen

Het is niet voor niets dat de wethouder vasthoudt aan dat ene experimenteerjaar. Ze zegt ook rekening te willen houden met andere belangen als er geen coronabelemmeringen meer zijn. “Als corona niet meer bepalend is, gaan ook andere dingen spelen. Zoals evenementen op de Oude Markt. Ik denk dan aan de ijsbaan en andere evenementen. Als je je nu al drie jaar vastlegt, hebben die minder mogelijkheden.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.