Twente
Enschede
Hengelo
Video

Kreenk vuur de Twentse sproak blaast 45 kaarsjes uit

De Kreenk vuur de Twentse Sproak bestaat 45 jaar. De enige vereniging voor de Nedersaksische taal in Nederland viert het negende lustrum met het uitbrengen van een nieuw boek ‘En noe vedan’, dat uiteraard in het Twents is geschreven.

In de Twentse sproak

Voorzitter Joop Weber doet het interview met hem in 1Twente Vandaag het liefst in de Twentse sproak. Maar hij is niet te beroerd om voor de onwetenden de term Kreenk te vertalen. “Dat betekent kring”, legt hij uit wijzend op het begin van de vereniging. “We zijn begonnen als schrijverskring. De leden kwamen regelmatig bij elkaar om Twentse verhalen uit te wisselen.”

En dat gebeurt nog steeds. De ‘Kreenk’ brengt boeken uit en simuleert in de meest brede zin de Twentse taal. Er zijn leden die zich bezighouden met het Twentse volkslied, taallessen voor scholen, oecumenische diensten ‘en we hebben ook meegewerkt aan de uitgave van de Twentse Bijbel van Anne van der Meijden’, zegt Weber.

Het Twents leeft

De club heeft momenteel 350 leden en dat aantal groeit. Weber ziet de belangstelling voor het Twents toenemen. “Je ziet nu ook Twentse zinnen in overlijdensadvertenties of een advertentie die helemaal in het Twents is geschreven.”

Helaas gaat de viering van het lustrum niet door vanwege corona. Maar het boek ‘En noe vedan’ is deze week al wel in de boekhandel te verkrijgen. “Onze leden en de veertig schrijvers krijgen ‘m thuisgestuurd”, voegt Weber toe.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.