Enschede
Video

Oude Markt wordt warm aangekleed, maar gemeente wil dat niet

Er is gesteggel tussen de horeca in de Enschedese binnenstad en de gemeente. De horeca wil de terrassen gedurende drie jaar ‘winterproof’ maken met windschermen en heaters om de coronaschade te boven te komen. Wethouder June Nods wil zich niet drie jaar binden aan de plannen van de horeca vanwege het verlies van flexibiliteit. Raadslid Arjan Brouwer van Democratisch Platform snapt er niets van: “Ik wil dat de gesprekken worden hervat en dat constructief met de ondernemers wordt meegedacht.”

Breed draagvlak

Arjan Brouwer wil precies weten hoe het zit en stelde vragen aan de wethouder over deze zaak. “Voor mijn gevoel is er een breed draagvlak om dit voor elkaar te maken op de Oude Markt.”

Hoge investeringen

Dat denkt ook de voorzitter van Horecavereniging Enschede.

“We willen in de wintermaanden, van november tot en met maart, de terrassen zo inrichten dat je er warm kunt zitten. Daarna halen we de windschermen en heaters weer weg”, legt hij uit.

Volgens hem wordt het plein er beter van. De investeringen om de terrassen ook in de winter te kunnen gebruiken zijn hoog. Vandaar dat je zeker drie jaar nodig hebt om dat geld er weer uit te halen. “Dan kun je bovendien toetsen of de klant dit ook wenst. Als er geen vraag is naar onze winterterrassen zetten we natuurlijk niet door.”

Goede uitleg

Eleveld vindt dat de gemeente maar een goed moet uitleggen waarom het niet kan. “We begrijpen het niet zo goed.”

Volgens de horecabaas kan het niet gaan om de uitstraling van de winterterrassen. “Ons plan ziet er heel fatsoenlijk uit. We maken een mooie Oude Markt. De terrassen moeten warm worden aangekleed, maar zijn wel van tijdelijke aard. In de zomer hopen we weer op de grote terrassen die we deze zomer ook hadden.”

Arjan Brouwer
Arjan Brouwer wil dat de ondernemers op de Oude Markt worden geholpen. © Ernst Bergboer

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.