Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

'Ook jongeren met veel contacten kunnen zich eenzaam voelen'

Eenzaamheid onder ouderen was een bekend fenomeen voor hem, maar Tom Morssink zag ook jonge mensen met psychische problemen die voortkwamen uit gevoelens van eenzaamheid. De Hengeloër begon daarom bijna drie jaar geleden een leerkring over eenzaamheid onder jongeren. Inmiddels is het project uitgegroeid met een eigen podcast en komt er een 'hackathon'. Hij hoopt het taboe te doorbreken. “Eenzaamheid kunnen we niet uitbannen, maar wel op de kaart zetten.”

Morssink leerde in de loop van de jaren de harde cijfers kennen: “40 tot 70 procent van de jongeren is soms tot vaak eenzaam. Vijf tot tien procent is zelfs chronisch eenzaam.” Daarbij duidt hij dat eenzaamheid een gevoel is. “Ook jongeren met veel sociale contacten kunnen zich eenzaam voelen.”

Als voorbeeld noemt hij een jongen uit de leerkring die regelmatig met vrienden in een keet samenkwam om piratenmuziek te draaien en biertjes te drinken. “Je zou zeggen: prima omstandigheden, maar voor hem niet. Hij wilde op een andere manier diepgang en zocht daarnaar.”

“'Ik kwam er tijdens de gesprekken pas achter dat ik eenzaamheid heb gekend.'”

Een andere vorm van eenzaamheid beleefde Koen Meijer uit Hengelo. Hij kwam daar tot zijn eigen verwondering pas achter tijdens de leerkringgesprekken. “Op school ben ik veel gepest en had ik één of twee vriendjes waar ik mee omging. Ik voelde me alleen en niet goed genoeg om erbij te horen. Daardoor vermeed ik contacten, waardoor ik nog verder alleen kwam te staan.” Van experts in de leerkring hoorde hij dat zijn gevoel onder 'eenzaamheid' geschaard diende te worden.

Tom Morssink en Koen Meijer Ernst Bergboer
Tom Morssink (links) startte de leerkring waar Koen Meijer (rechts) onderdeel van werd.
Beeld: Ernst Bergboer

De leerkring begon voor Morssink niet met kennis over de statistieken, maar met een vermoeden: “Ik vond dat het in de media veel ging over eenzaamheid onder ouderen. Tegelijkertijd zag ik in mijn werk als HR-manager en docent dat er ook onder jongeren veel psychische problematiek is.”

Toen in 2018 geld beschikbaar werd gesteld door netwerkorganisatie Stimuland om leerkringen op te zetten, stak de HR-manager zijn vinger op: eenzaamheid onder jongeren was een perfect onderwerp voor zo'n leerkring. De leerkring begon met zo’n 20 tot 25 personen. Eenzame jongeren zelf, maar ook welzijnsmedewerkers en UT-studenten die het gesprek onderbouwden met definities en cijfers. Elke zes tot acht weken kwam een groep samen om te praten over het thema.

“'Daar komt weer zo’n pipo met een idee'”

Het ging niet zonder slag of stoot, vertelt de initiatiefnemer. “In het begin kreeg ik weerstand van professionals. Ze dachten: daar heb je weer zo’n burgerinitiatief, wij worden gekort en dan komt er weer zo’n pipo met een idee.” Toch ziet de Hengeloër dat hij iets heeft kunnen bijdragen: “Ik had verwacht dat de samenwerking tussen gemeente en welzijnsorganisaties veel beter zou zijn. Soms leerde de ene organisatie de ander pas kennen tijdens een opname van een podcast.” Met dat soort ontmoetingen is die samenwerking dus bevorderd.

Die podcasts zijn een voortvloeisel uit de leerkringoverleggen. Drie tot vier mensen uit verschillende disciplines samen rondom een microfoon, pratend over ervaringen van helper en hulpbehoevende, over oorzaken en oplossingen. Negen afleveringen zijn te luisteren via Spotify onder de titel ‘Eenzaamheid onder jongeren’.

En nu volgt er een nieuw hoofdstuk. Onlangs besloot de gemeente Hengelo geld vrij te maken voor een zogeheten hackathon. “Zie het als een soort snelkookpan”, zegt Morssink. “Multidisciplinaire teams van zo’n vijf jongeren die korte tijd krijgen om plannen te bedenken.” De gemeente hoopt eenzaamheid onder jongeren in Hengelo op die manier duurzaam te verminderen. “Geld voor een experiment, dat is niet heel gebruikelijk in gemeenteland”, aldus de pionier. Hij vindt het fantastisch.

icon_main_info_white_glyph

Herkenbaar?

Voel je je somber, leeg en eenzaam? Wellicht zijn dit symptomen van een depressie. Kijk op 113.nl/depressie voor informatie en hulp bij depressie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.