Politiek
Video

D66 kandidaatkamerlid trekt zich terug: “Onvoldoende diversiteit”

Teveel Randstad en teveel wit. Dat is het oordeel van Janarthanan Sundaram over de kandidatenlijst van D66 voor de Tweede-Kamerverkiezingen van volgend jaar. De Enschedese politicus trok zich onlangs terug en zet in op cultuurverandering binnen zijn partij.

"We hadden een record aantal aanmeldingen", stelt Sundaram vast. "Dan moeten er keuzes gemaakt worden." Druk van zittende Kamerleden en kandidaten uit de Randstad kieperde de D66-lijst, die op 11 november werd gepresenteerd, naar wit en randstedelijk. “Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zit er niemand uit Overijssel en niemand die de Black Lives Matter-beweging zou kunnen vertegenwoordigen.”

Geloofwaardigheid

Voor Sundaram had het met deze lijst weinig zin om zijn kandidatuur te bestendigen en campagne te voeren. Sterker: wel campagne voeren zou afbreuk doen aan zijn geloofwaardigheid als voorzitter van de landelijke werkgroep diversiteit. “We hebben naast elkaar gestaan bij de protesten van Black Lives Matter. Dan moet er ook actie op volgen.” Sundaram benadrukte overigens dat diversiteit een breed begrip is. “Dat gaat over kleur, maar ook man-vrouw en regio.”

icon_main_quote_red_glyph

"We hebben naast elkaar gestaan bij demonstraties. Dan moet er nu ook actie komen."

Janarthanan Sundaram

Cultuurverandering

De Enschedese politicus laakte in een eerder gesprek de partijcultuur, die hem te opportunistisch en te angstig is. In 1Twente Vandaag zei hij daarvover: “Ik wil af van de cultuur waarin het taboe is om je uit te spreken.” De keuze om FvD-voorman in Overijssel Johan Almekinders als gast uit te nodigen voor een racismedebat, dat begin juli plaatsvond bij 1Twente, kwam hem op forse kritiek uit eigen gelederen te staan. “Die cultuur is belemmerend”, zei Sundaram eerder. Die partijcultuur en de voorlopige kandidatenlijst ontlokten hem zelfs de uitspraak bij de komende verkiezingen op Pieter Omtzigt (CDA) te gaan stemmen.

Janarthanan Sundaram Ernst Bergboer
Janarthanan Sundaram wil meer regio en minder wit op D66-kamerlijst © Ernst Bergboer

Overijsselse kandidaten

Aan tafel bij 1Twente Vandaag toonde Sundaram zich gematigder. “Dat ik me terugtrek als kandidaat is absoluut een signaal: dit is een gemiste kans. Dat is hard aangekomen.” Hij noemde Omtzigt een ‘echte volksvertegenwoordiger’, maar liet in het midden naar wie zijn stem op 17 maart 2021 gaat. Daar komt bij dat de D66-lijst nog niet in beton gegoten is. Vooralsnog staan de hoogst genoteerde Overijsselse kandidaten op de plekken 36 en 42, maar dat kan nog veranderen. Leden kunnen tot 1 december nog over de lijst stemmen. Sundaram: “Ik hoop dat de leden uit Overijssel zich nu massaal op deze twee focussen.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.