Hengelo

'In de ideale samenleving zou dit toernooi niet nodig hoeven zijn'

Dat het Auni-Toernooi zich sinds afgelopen zaterdag een jaar lang 'Ambassade van de Verdraagzaamheid' mag noemen is ook een heel klein beetje te danken aan de Hengelose sportwethouder Claudio Bruggink. Hij liet maandag in 1Twente Vandaag weten dat ook hij z'n stem had uitgebracht op de Overijsselse inzending voor deze landelijke wedstrijd.

'Samen turen naar een schermpje'

Auni Kandemir was maandag aanwezig in de studio om te vertellen hoe hij de uitreiking beleefd had: "In eerste instantie zouden de genomineerden uit alle twaalf provincies naar Amsterdam afreizen om daar de bekendmaking mee te maken, maar op het laatste moment werd besloten om er een Zoom-bijeenkomst van te maken. En zo zaten mijn vrouw en ik thuis in de woonkamer naar een schermpje te turen en keken onze kinderen boven. Ik weet niet waarom, maar mijn voorgevoel zei me dat we bij de beste drie zouden eindigen. En uiteindelijk bleken we zelfs de winnaar te zijn! Meer dan 33% van alle stemmen was uitgebracht op het Auni-Toernooi. Toen de uitslag bekend werd, stormden mijn kinderen naar beneden en hebben we samen thuis een klein feestje gevierd. Hopelijk kunnen we volgend jaar, als het weer mogelijk is, een groter feest vieren met alle vrijwilligers."

Auni toernooi
Claudio Bruggink: "Jouw toernooi laat al 35 jaar zien dat sport op een fantastische wijze mensen verbindt." © Auni-Toernooi

'Deze prijs is meer dan terecht'

Tot verrassing van Auni feliciteerde sportwethouder Claudio Bruggink hem live in de uitzending via een telefonische verbinding: "Ik had Auni al gefeliciteerd via social media, maar het is leuk dat het op deze manier ook nog even persoonlijk kan. Auni, deze prijs is meer dan terecht. Jouw toernooi laat al 35 jaar zien dat sport op een fantastische wijze mensen verbindt. De boodschap is daarnaast dat het na 35 jaar nog steeds van belang is een dergelijk evenement te houden, terwijl je het in de ideale samenleving eigenlijk als normaal zou moeten zien, zo'n multicultureel sportevenement."

icon_main_quote_red_glyph

'Jouw toernooi laat al 35 jaar zien dat sport op een fantastische wijze mensen verbindt'

Claudio Bruggink

'Zonder Auni was dit toernooi er niet geweest'

Bruggink wil geen van de tientallen vrijwilligers van het toernooi tekort doen, maar geeft Auni toch ook een persoonlijke pluim: "Zonder hem was dit toernooi er niet geweest en mocht hij ooit stoppen dan zullen er vast mensen zijn die het stokje van hem kunnen overnemen. Maar ook dát kan alleen maar omdat Auni er al die jaren zo'n energie in gestopt heeft en het zo'n succes heeft laten worden."

Grootste prijs

Naast de onmetelijke eer zijn er voor Auni en z'n team twee tastbare prijzen: op zondag 22 november krijgen ze in Hengelo een plaquette overhandigd met daarbij een cheque ter waarde van duizend euro, te besteden aan een 'verdraagzaamheidsdiner'. De grootste prijs voor Auni zou echter zijn dat hij volgend jaar gewoon weer een toernooi kan houden, want vanwege corona moet de 36e editie, die volgende maand zou worden gehouden, met in elk geval één jaar worden uitgesteld.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.