Twents Kwartearken

Dit verstoarvn ondeer met plarken woonde in Winterswijk

In de steengroeve van Winterswijk zijn fossielen gevonden van 245 miljoen jaar oud. Daarmee kon een reconstructie worden gemaakt van een bijzonder waterdier dat er destijds leefde: de Nothosaurus marchicus. In dit Twents Kwartearken leer je over dit verstoarvn ondeer met plarken. En je komt erachter wat die laatstgenoemde woorden betekenen.

“Ter vergelijking”, zegt Edwin Plokker van de Museumfabriek, “de bekende dinosaurus T-Rex is pas 50 miljoen jaar geleden uitgestorven. De Nothosaurus is dus vijf keer zo oud.” Het watermonster ontstond na de zogeheten Perm-Trias uitstervingsgolf. Daarbij sneuvelde zo’n 95% van alle in zee levende soorten. Daarna was er dus veel ruimte voor nieuwe soorten en in die ruimte ontstond de Nothosaurus.

Nothosaurus close up
De Nothosaurus marchicus had enorme tanden © Beeld uit video - 1Twente

Kuierdroad

Het woord van deze week lijkt voor de meeste Twentenaren een makkie, al hebben sommige jongelingen er nog moeite mee: kuierdroad!


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.