Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Besmettingscijfers in Twente dalen: ‘Maar we zitten nog steeds ver en ver boven gemiddelde’

De GGD ziet een dalende lijn in het aantal besmettingen in Twente. Dat maakte de gezondheidsorganisatie donderdagmiddag tijdens een wekelijks persmoment samen met de Veiligheidsregio Twente bekend. Maar de daling is geen reden tot vreugde. Twente zit nog steeds in de top vier van regio’s met de meeste besmettingen. “Deze ontwikkelingen lijken positief, maar we zitten nog steeds ver en ver boven het landelijk gemiddelde.”

Het totaal positieve besmettingen ligt deze week bij 2020. Dat is een afname van 38 procent, laat de GGD weten. Vorige week werden nog 3278 mensen positief getest. Dat betekent dat er momenteel 349 besmettingen op de 100.000 bewoners zijn ten opzichte van iets meer dan 268 besmettingen op landelijk niveau. “De status is nog steeds ‘zeer ernstig’. De IC’s in Twente liggen vol”, aldus Dinsbach. “Ook de besmettingen onder medewerkers in ziekenhuizen en verpleeghuizen nemen steeds meer toe.”

Wat wel positief is, is de testcapaciteit die inmiddels weer op de orde is. Over het algemeen kunnen mensen nog op dezelfde dag terecht. “We hebben meer capaciteit dan dat er vraag is”, laat Dinsbach weten. Zij merkt wel aan dat het griepseizoen er aankomt en dat de GGD verwacht dat de testen over ongeveer twee weken weer gaan toenemen. “Maar we verwachten dat we dit wel aankunnen”, maakt zij duidelijk.

“We staan nog op de top van de berg”

Naast de testcapaciteit, die weer op orde is, wint de GGD langzamerhand de zicht op het virus terug. Zo konden er in Twente de afgelopen dagen een aantal clusters worden vastgesteld. Acht clusters, met name in productiebedrijven, zijn werkgerelateerd, zeven clusters constateerde de GGD in de verpleeghuizen, twee in de familiesfeer, twee in scholen, een cluster in een kinderdagverblijf en tot slot nog eentje in de sportsector. “Deze ontwikkelingen lijken positief, maar we zitten nog steeds ver en ver boven het landelijk gemiddelde”, voegt plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Twente, Sander Schelberg toe. “We zijn misschien een paar centimeter verder, maar we kunnen nog geen meters maken. We staan nog op de top van de berg.”

Daarom ligt een regionale lockdown ook nog steeds op de loer. “Op dit moment ligt dit instrument nog in de gereedschapskist. Maar we verwachten niet dat we het nodig hebben”, licht de plaatsvervangende voorzitter toe. Om het instrument niet uit de gereedschapskist te moeten halen, verwacht Schelberg nog meer inzet van de Twentenaren: “Ga er maar van uit dat de decembermaand een reguliere maand wordt. Maak geen plannen.”

Hetzelfde geldt voor het kopen en afsteken van vuurwerk. “We moeten de hulpverleners ontlasten. De emmer zit vol en er kan geen druppel meer bij. Dit is een gebaar naar de zorgverleners. Even een jaar geen vuurwerk. Het is vervelend, maar het moet kunnen”, maakt Schelberg duidelijk.

Daarnaast benadrukt hij dat het “niet stoer” is om vuurwerk in bijvoorbeeld Duitsland te halen. “Het is zelfs een slag in het gezicht van het zorgpersoneel.” Regelmatig gaat hij in gesprek met de buren en daar zijn ze dit jaar minder blij met Nederlanders die rond de jaarwisseling massaal vuurwerk willen kopen. “De Duitsers zijn zenuwachtig over de cijfers in ons land. De Bezirksregierung schat zelfs in dat 25 procent van de besmettingen in Duitsland uit Nederland komt. Laten we internationaal goede buren zijn en dit jaar geen vuurwerk kopen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.