Enschede
Video

Tristan en Isolde: klassieker in een nieuw jasje

De Nederlandse Reisopera en de Theatermakerij Enschede zoeken acteurs, muzikanten en andere creatievelingen voor hun nieuwe productie: Tristan en Isolde. Regisseur Karine Roldaan vertelt ons meer.

Alternatieve film

Dit jaar was Theatermakerij Enschede bezig met de productie ‘Orpheus’, die vanwege de coronacrisis veranderde van een theatervoorstelling naar een film. Hoewel snel omgeschakeld moest worden, werd de film een succes met ruim drieduizend kijkers. Het doel van de productie is ondanks de alternatieve vorm ook behaald: het bevorderen van talentontwikkeling en het overbrengen van de sfeer van het verhaal.

Nieuwe productie

‘Tristan en Isolde’ is een verhaal over twee geliefden die niet samen mogen zijn. De theaterschool gaat de komende maanden bezig met het vertalen van dit middeleeuwse verhaal naar een actuele voorstelling. De instelling hoopt het verhaal te kunnen uitvoeren als theaterstuk in het Wilminktheater, maar het is nog onbekend of dat mogelijk is in verband met het coronavirus. “Hoe dan ook, we gaan er weer een passende draai aan geven,” aldus regisseur Karine Roldaan.

Totstandkoming

De school en deelnemers gaan met elkaar in gesprek over de thematiek van het stuk, die ook verstopt zit in thema’s die hen vandaag de dag bezighouden zoals datingapps en eigen liefdes. “Het doel hiervan is om verhalen die we met elkaar delen in iets artistieks om te zetten,” vertelt Karine Roldaan. “Gesprekken gaan niet altijd over eigen ervaringen van de jongeren, maar ook over de actualiteit. Laatst hadden we het bijvoorbeeld over een homoseksuele jongen die om die reden uit Syrië was gevlucht. Dat is ook een vorm van verboden liefde, alleen dan in deze tijd.” Schrijver Jibbe Willems zet de verhalen van de jongeren om in een modern script.

De instelling is op zoek naar jongeren tussen de 15 en 25 jaar die geïnteresseerd zijn in podiumkunsten, om deel te nemen aan deze productie en hun talenten verder willen ontwikkelen. De productie vindt plaats op 6 juni 2021. Opgeven kan tot eind november via www.theatermakerijenschede.nl, www.reisopera.nl of door een mail te sturen naar info@demaakers.nl.

Karine Roldaan Ernst Bergboer
Regisseur Karine Roldaan © Ernst Bergboer

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.