Binnenstad Hengelo

ProHengelo zet muitend raadslid Herbert Capelle uit de fractie

ProHengelo heeft Herbert Capelle uit de fractie geknikkerd. Uitspraken van hem op zijn eigen website doen hem de das om. Capelle is het niet eens met de manier waarop het college van B en W de vernieuwing van het marktplein aanpakt. Waar de fractie van ProHengelo de aanpak van verantwoordelijk wethouder én partijgenoot Bas van Wakeren steunt, vindt Capelle dat de vier scenario's die nu voorliggen teveel van hetzelfde zijn: "We moeten terug naar de tekentafel."

Herbert Capelle onafhankelijk raadslid
Wiert Wiertsema: "We hebben deze week nog geprobeerd met Herbert (foto) in gesprek te komen, maar hij gaf niet thuis." © Franklin Veldhuis / 1Twente

Prullenbak

Capelle gaf op zijn site www.herbertcapelle.com aan dat 'er nieuwe sessies moeten komen met andere ontwerpers, want er is hier iets gruwelijk misgegaan'. Capelle kraakte eerder de vier ontwerpen voor het marktplein van landschapsarchitect Wim Voogt helemaal af. Die konden wat hem betreft in de prullenbak.

Druppel

Fractievoorzitter Wiert Wiertsema en de rest van de fractie hebben nu dus afscheid van Capelle genomen: "We hebben deze week nog geprobeerd met hem in gesprek te komen, maar hij gaf niet thuis." De druppel was de online bijeenkomst eerder deze week waarin Capelle van leer trok tegen de architect en het bureau dat het traject begeleidt, bureau Rode Wouw uit Deventer. "Ik was daar ook bij en kon Herbert natuurlijk niet tot de orde roepen, maar op dat moment was het duidelijk dat we afscheid van hem moesten nemen", aldus Wiertsema.

icon_main_quote_red_glyph

"Dualisme is goed, maar bij Herbert werd het individualisme"

Wiert Wiertsema

Dualisme of individualisme

Een raadslid dat van mening verschilt met een eigen wethouder is niet zo vreemd, geeft Wiertsema aan: "Dat is het mooie van dualisme, maar Herbert Capelle trekt zich ook niks aan van z'n eigen fractie en dan wordt het individualisme."

Dat de coalitie met het vertrek van Capelle zijn meerderheid kwijt is in de raad hoeft volgens Wiert Wiertsema geen probleem te zijn: "We zoeken als coalitiepartners toch altijd al naar draagvlak binnen de raad. Op sommige onderwerpen zal dat nu iets lastiger kunnen zijn. Dit feit heeft ook zeker wel meegewogen in de besluitvorming, maar uiteindelijk hebben we ons daar niet door laten leiden."

'Inwoners zijn aan zet'

In de verklaring die de fractie van Pro Hengelo woensdagmiddag heeft afgegeven staat: ‘Herbert doet alles op eigen houtje en zonder overleg met de fractie. Afspraak was dat de gemeenteraad het plan voor de Markt beoordeelt op basis van vooraf vastgestelde criteria en alle ruimte geeft aan de inwoners, de procesbegeleiders en de ontwerper om tot een goed eindproduct te komen. Het oordeel van Herbert Capelle als raadslid is derhalve voorbarig en in strijd met de afspraken die raad en college hebben gemaakt. De fractie van ProHengelo houdt vast aan het ingezette beleid onder leiding van wethouder Bas van Wakeren. De inwoners van de stad zijn aan zet. Met een raadslid die het belang van de stad ondergeschikt maakt aan zijn persoonlijke opvatting, kunnen wij als fractie niet verder.'

Raadszetel

Wiertsema heeft Capelle gevraagd zijn zetel ter beschikking te stellen, maar heeft ook daarop nog geen reactie ontvangen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.