Hengelo

Inwoners Hengelo meer kwijt aan afvalstoffenheffing in 2021

Inwoners van Hengelo zijn in 2021 meer geld kwijt aan de afvalstoffenheffing. Het vaste tarief per huishouden stijgt met 26 euro en gaat van 155,76 euro naar 179,40 euro als het aan het college van B & W ligt. Het kliktarief voor de ondergrondse restafvalcontainer stijgt van 1,20 naar 1,30.

59662 Afval
Inwoners van Hengelo zijn in 2021 meer geld kwijt aan de afvalstoffenheffing. © 1Twente

In december neemt raad besluit

Hengeloërs zijn de afgelopen jaren weer meer kwijt aan afvalkosten. In 2018 was het vaste tarief nog 143,04 euro per jaar. Afgelopen zomer was in de kadernota al een tariefsverhoging van gemiddeld 15 euro per huishouden aangekondigd. Daar komt dus nu een extra verhoging van 11 euro bij. De gemeenteraad neemt op 16 december een definitief besluit.

Vervuiling van het verpakkingsafval

De oorzaak van de stijgende kosten is vervuiling van het verpakkingsafval met ‘gewoon’ restafval. Normaal gesproken levert de afvalstroom verpakkingen de gemeente geld op. Maar door de vervuiling moet de gemeente betalen om de plastic en metalen verpakkingen en drankenkartons (PMD) te laten verwerken. Hengelo zamelt op jaarbasis zo’n 4500 ton verpakkingen in. Voor een ton goedgekeurd materiaal ontvangt de gemeente een vergoeding van 245 euro, een ton afgekeurd materiaal kost de gemeente 200 euro.

Beter scheiden

De gemeente Hengelo wil dat inwoners hun afval nog beter gaan scheiden. "Voor veel inwoners van Twente en dus Hengelo is nog steeds onduidelijk wat wel en niet bij de verpakkingen hoort," zegt de gemeente. Wethouder Bas van Wakeren: ‘We zien in Hengelo dat mensen over het algemeen hun afval heel netjes scheiden. Elk jaar wordt er minder restafval geproduceerd. Maar door factoren waar de gemeente niet altijd invloed op heeft, is het onvermijdelijk dat de tarieven omhoog gaan. En dat is zuur voor onze inwoners."

Controles door ‘voorlopers’ en boa’s

De Twentse gemeenten gaan samen het probleem van de vervuilde verpakkingen aanpakken en gaan inzetten op bewustwording en controles om de kwaliteit te verbeteren. Daarom start binnenkort een nieuwe communicatiecampagne met advertenties in verschillende media en stickers op de verpakkingencontainers. Ook komen er controles door zogenoemde ‘voorlopers’ en boa’s.

Twente Milieu

Daarnaast gaat Twente Milieu verpakkingen op een andere manier inzamelen. De wagens worden minder beladen, waardoor de verpakkingen minder sterk in elkaar worden geperst. Daardoor is het materiaal beter te sorteren. Hengelo verwacht dat door deze maatregelen in 2021 de helft minder verpakkingsafval wordt afgekeurd.

Goed monitoren

Wethouder Bas van Wakeren verduidelijkt: ‘Het blijft lastig om te voorspellen wat de nieuwe maatregelen gaan doen. Wij gaan de effecten van de maatregelen daarom heel goed monitoren. Wil het systeem van de inzameling van verpakkingen in haar huidige vorm overeind kunnen blijven, dan is een flinke stijging van de hoeveelheid goedgekeurd materiaal noodzakelijk. Het kan wat ons betreft niet zo zijn dat wij van onze inwoners inspanningen vragen om verpakkingen gescheiden in te zamelen, met als uitkomst dat vrijwel al het ingezamelde materiaal alsnog moet worden verbrand."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.