Enschede
Video

Amerikaanse UT-professor heeft gemengde gevoelens na verkiezing in VS

De presidentsverkiezingen in de VS zijn voorbij. Sinds zaterdagavond Nederlandse tijd weten we dat Joe Biden de 46e president van Amerika wordt. Vier dagen wachtten de Amerikanen op de uitslag en de hele wereld keek naar een spannende nek-aan-nekrace. Zo ook Amerikaan, Democrat en UT-professor Nolen Gertz. Hij is blij dat Biden de nieuwe president wordt, maar heeft aan de andere kant ook “mixed feelings”.

Deze gemengde gevoelens hebben met verschillende onderwerpen te maken, geeft Gertz maandagmiddag in 1Twente Vandaag aan. Aan de ene kant is hij blij dat Biden heeft gewonnen. Aan de andere kant maakt hij zich zorgen over de senaat. Het is nu namelijk nog niet duidelijk of Democraten of Republikeinen de meerderheid in de senaat krijgen. Dit hangt af van de Senaatsverkiezingen die nog gaande zijn. Op dit moment hebben de Republikeinen met 53 zetels de meerderheid. De Republikeinen worden door 47 zetels vertegenwoordigd. “Het zou kunnen zijn dat de verkiezingen goed gaan en de kans bestaat dat we een 50/50 senaat krijgen”, hoopt Gertz. Is dat het geval, mag vicepresident Kamala Harris belangrijke besluiten nemen en zit de senaat voor. “Voor het programma van Biden heeft Kamala veel stemmen nodig en op dit moment hebben de Democraten nog een kleine achterstand”, legt de professor uit.

Een moeilijk begin

Niet alleen de Senaatsverkiezingen zijn de Amerikaan, die al meer dan 5 jaar in Enschede woont, een doorn in het oog. Ook het feit dat Trump aankondigde de verkiezingen te stelen en vervolgens een rechtszaak aanspande is reden tot zorg. “Tot nu toe hebben de rechters er gelukkig nog geen gehoor aan gegeven”, aldus Gertz. “Maar de Republikeinen gaan gewoon door. Tot nu toe betwijfelde bijna elke Republikeinse voorzitter in de verschillende staten de verkiezing van Biden. Ze willen het begin van Biden gewoon zo moeilijk mogelijk maken en zo alvast voorsorteren op de toekomst.”

Kloof

De afgelopen weken, met name tijdens de verkiezingen, werd duidelijk hoe groot de verdeeldheid in Amerika is. “Deze kloof kunnen we alleen overbruggen als de Democraten op hun echte basis gaan bouwen – the people of colour”, stelt Gertz. “Dan hebben ze meer kansen. Want de kloof is maar een gevoel.” Immers zei Biden in een van zijn toespraken: “I’m president of all Americans”.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.