Enschede
Politiek
Video

Enschedese politiek wil meer duidelijkheid over gevolgen corona

In de gemeentelijke begroting voor de komende vier jaar is te weinig aandacht voor de gevolgen van corona. Dat vindt PvdA-fractievoorzitter in de Enschedese raad Yara Hümmels. “Maar ook andere partijen willen weten waar we staan.” Dat weten is nodig, zo stelde Hümmels, om rond de zomer de juiste financiële keuzes te kunnen maken.

Maatregelen om de gevolgen van corona op te kunnen vangen, kosten geld. “We moeten nu gaan bedenken hoe we Enschede daar sterker in gaan maken.” Dat is de kern van de boodschap van de PvdA-voorvrouwe. Dat is geen kritiek op de huidige kortetermijn-blik. “Die is nu erg nodig, maar dit is ook de tijd om verder vooruit te kijken.”

Nu kijken naar wat we al wel weten

Burgemeester en wethouders kwamen begin vorige maand met de gemeentebegroting voor de komende vier jaar. En de belofte dat er geen nieuwe bezuinigingen gaan komen. In die begroting staan alleen wat algemene opmerkingen over de effecten van corona. Veel is onzeker, voorspellingen zijn complex. De PvdA heeft begrip, maar wil toch meer duidelijkheid. Hümmels: “Laten we kijken naar wat we wel weten.”

Yarah Hümmels Ernst Bergboer
PvdA-fractievoorzitter Yara Hümmels: "Nu ook verder vooruit kijken." © Ernst Bergboer

Landelijk: 75% jongeren ervaart psychische problemen sinds corona

Hümmels doelt op cijfers van Kennispunt Twente, dat voorspelt dat volgend jaar twee- tot vierduizend mensen hun baan kwijt zijn. Onduidelijk is of dat cijfers voor Twente of Enschede zijn - precies het soort informatie dat Hümmels helder wil hebben. Maar ze haalt ook landelijke cijfers aan waaruit bijvoorbeeld blijkt dat vijfenzeventig procent van de jongeren aangeeft sinds corona last te hebben van psychische klachten. “Wat is dat dan in Enschede? En wat betekent dat voor ons, de komende jaren?”

icon_main_quote_red_glyph

"Laten we kijken naar wat we wel weten."

Yara Hümmels

Op tijd beginnen voor de zomernota

Rond de zomer moet de raad de financiële jaarkoers voor de gemeente uitstippelen. “We moeten weten waar we staan, dan kunnen we bepalen welke keuzes we moeten maken”, stelde Hümmels. Dat ze nu met die oproep komt, is niet vreemd. Vanavond wordt de gemeentelijke begroting voor de komende vier jaar in de raad besproken. Daarbij is het verzamelen en analyseren van Twentse en Enschedese data een tijdrovende klus. Wil je daar rond de zomer iets zinnigs over kunnen zeggen, dan lijkt het zaak op tijd te beginnen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.