Enschede

Gezocht: Junior stadsdichter van Enschede 2021; 'Dichten is niet eng'

De zoektocht naar de nieuwe senior en junior stadsdichter van Enschede is begonnen. Sara Mikula is nu junior stadsdichter, in februari volgend jaar draagt ze haar pen over aan een opvolger. Kinderen die in haar voetsporen willen treden kunnen tot 31 december 2020 een gedicht insturen.

“Als je junior stadsdichter bent, mag je veel leuke dingen doen”, weet Regine Hilhorst. Zelf was ze senior stadsdichter van 2013 tot 2015. “Je mag bijvoorbeeld een gedicht voordragen op 4 mei in Het Volkspark. En je krijgt een eigen zuil op Het Wilminkplein.” De junior hoeft het bovendien niet alleen te doen. “Je wordt begeleid door de senior stadsdichter.”

icon_main_quote_red_glyph

'Dichten is niet eng, dat wil ik vooral laten zien'

Regine Hilhorst

Workshops

Om kinderen te bewegen tot poëzie gaat Hilhorst langs scholen als haar alter ego Tanja ter Dicht. “Dichten is niet eng, dat wil ik vooral laten zien”, legt de oud-stadsdichter uit. “We konden door middel van een subsidie gratis een aantal workshops geven in groep 7 en 8. En dat werkt als een tierelier!”

In de les krijgt iedere leerling een eigen ‘dichtwerkboekje’ waarmee in vier stappen alle rommelige gedachten op een rijtje kunnen worden gezet. In bijbehorende lesvideo geven Tanja en haar collega Anja tips om de nieuwe junior stadsdichter van Enschede te worden:

“Als je per se wil rijmen enzo, kun je het jezelf heel ingewikkeld maken. Maar wij proberen het te doen vanuit de zintuiglijke beleving. Waar heb jij nou een sterk gevoel bij?”

Tanja ter Dicht ziet in de lessen dat jongens bijvoorbeeld vaak heel blij worden van pizza. “En van voetbal, Playstation en Fortnite. Dat schrijven ze op. Lekker kalken. Een dichter is helemaal niet netjes. Het is een soort rommelgat.” Met het onderwerp waar de leerlingen het sterkste gevoel bij hebben, wordt verder gewerkt aan een gedicht.

Junior stadsdichter Sara Mikula
Sara Mikula is nu nog junior stadsdichter van Enschede. Wie volgt haar op? © Emiel Muijderman

Meedoen

Ook thuis kunnen kinderen aan de slag. Het werkboekje en meer hulp bij het dichten is te vinden op de website van stadsdichter Enschede.

Scholen met interesse in de workshop van Tanja ter Dicht kunnen terecht op de website van het cultuurmenu Enschede.

Kinderen die mee willen doen met de verkiezing kunnen tot 31 december een gedicht sturen naar juniorstadsdichter@bibliotheekenschede.nl.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.