Hengelo
Politiek

Honderden horecamedewerkers ruilen bar in voor bed

De horeca en de zorg, het lijken twee totaal verschillende werelden, maar in tijden van crisis blijken ze veel gemeen te hebben: dienstverlening zit beide beroepsgroepen in de genen. Het grote verschil in deze tijd: Horecapersoneel zit alweer weken werkloos thuis, terwijl zorginstellingen kampen met een tekort aan menskracht. Bij BurgerBelangen Hengelo zagen ze hoe in Drenthe horecapersoneel de zorginstellingen uit de brand helpt en fractievoorzitter Han Daals dacht: dat moet hier toch ook kunnen?

BurgerBelangen diende woensdag 4 november in de raadsvergadering de motie ‘Horeca helpt de zorg’ in en zag dat de overgrote meerderheid de motie steunde: 33 voor en 2 tegen.

'Intakes verrichten en af en toe een praatje maken'


“Horecamensen zijn bij uitstek gewend om dienstverlenend bezig te zijn”, vertelt Han Daals vrijdag 6 november in de dagelijkse nieuwsshow 1Twente Vandaag. “Ze kunnen prima worden ingezet in de zorg, waar het bijvoorbeeld gaat om het uitserveren van koffie, thee en maaltijden. Verder kunnen ze intakes doen, administratieve taken verrichten en af en toe tijd nemen voor een praatje met de mensen waar het om gaat. Vóór corona was zoiets vaak al lastig voor het zorgpersoneel, maar nu is dat door de toegenomen tijdsdruk helemaal onmogelijk.”

icon_main_quote_red_glyph

“Horecamensen zijn bij uitstek gewend om dienstverlenend bezig te zijn.”

Han Daals

Carintreggeland

Han Daals vindt Berto Mulder, cafébaas te Hengelo en voorman van de Hengelose tak van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), aan zijn zijde. Mulder: “We gaan proberen om in eerste instantie zo’n 150 tot 200 horecamensen uit de zorg aan het werk te helpen bij onder meer Carintreggeland, maar als het moet, zou ik er wel 500 kunnen vinden die dolgraag aan de slag willen.”

Betaald werk

Mulder wil ze niet aan vrijwilligerswerk helpen, maar ze een eerlijk loon laten verdienen: “Daarmee zijn, behalve de zorginstellingen, ook de horecaondernemers geholpen. Deze mensen moeten op detacheringsbasis aan de slag.” Mulder verwacht niet dat de eerste mensen de komende week al aan het werk zullen zijn: “Er gaat toch enige tijd overheen voor de contracten getekend zijn. Dat moet natuurlijk wel goed gebeuren allemaal.”

icon_main_quote_red_glyph

“Als het moet, zou ik er wel 500 kunnen vinden, die dolgraag aan de slag willen.”

Berto Mulder

Vrijwilligers

Wat raadslid Han Daals betreft is er in de zorg ook plek voor vrijwilligers uit de horeca: “Hoewel ik weet dat in elk geval Carintreggeland geld beschikbaar heeft om extra mensen in te huren, zijn vrijwilligers ook van harte welkom. Het gaat niet alleen om inkomen, maar ook om solidariteit.”

Binnen twee weken aan het werk

De aangenomen motie draagt het college van B en W op om in gesprek te gaan met zorginstellingen, KHN afdeling Hengelo en het UWV. Die gesprekken zijn inmiddels gaande en net als Mulder verwacht ook Daals dat de eerste mensen binnen nu en twee weken aan het werk kunnen.

997549
Drie weken geleden ging de horeca weer voor onbepaalde tijd dicht en kon het personeel weer eens in de ‘pauzestand’. Deze gasten genieten van de laatste avond dat Tapbasbar Tante Annies in Oldenzaal open was. © Emiel Muijderman/TC Tubantia

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.