Breaking
Enschede

Driemaal levenslang voor viervoudige moord in growshop Enschede

De Hengelose vader en zijn twee zoons die vandaag bijna twee jaar geleden vier mannen doodschoten in een growshop in Enschede zijn veroordeeld tot levenslang en een geldboete. Dat maakte de Almelose rechtbank vanmiddag bekend.

De koelbloedige meervoudige moord aan de Enschedese Van Leeuwenhoekstraat vond plaats op 13 november 2018. Het trio schoot daar binnen twaalf minuten vier mannen, onder wie de eigenaar van de growshop, meerdere keren door het hoofd. De rechter sprak van een “kille en koelbloedige” executie. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het OM. De veroordeelde Hengeloërs zeggen niets met de moorden van doen te hebben en gaan vermoedelijk in hoger beroep.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid bewezen

De rechtbank acht bewezen dat het trio de moorden in ‘nauwe en bewuste samenwerking’ pleegde. De slachtoffers werden met twee verschillende kalibers op vier verschillende plakken in het pand om het leven gebracht. Een bewakingscamera is daarbij onklaar gemaakt. Daarmee worden de moorden alle drie de verdachten even zwaar aangerekend en is de vraag wie precies geschoten heeft niet meer relevant, zo oordeelde de rechter.

Uit camerabeelden blijkt verder dat het trio op het tijdstip van de moorden op de plaats delict was. In de auto waarin zij reden zijn bloedsporen van de slachtoffers aangetroffen. Op een losgetrokken kabel van het beveiligingssysteem en op een kogelhuls werden DNA-sporen van de zoons aangetroffen.

903399
Pand waar de viervoudige moord werd gepleegd © Carlo ter Ellen

Motief blijft duister

Waarom de viervoudige moord is gepleegd, blijft duister. De veroordeelden zwijgen in alle talen. Speculaties over het motief gaan in de richting van roof of een afrekening met de oud-eigenaar, waarbij de daders geen getuigen wilden achterlaten. Behalve de levenslange gevangenisstraf legde de rechter het trio een geldstraf op van in totaal 877.000 Euro, als schadevergoeding.

Gewelddadige overval

Vijf dagen voor de slachtpartij was het moordtrio hoofdrolspeler bij een gewelddadige roofoverval in Hengelo’s bedrijfspand waarbij geld werd buitgemaakt. Daarbij werden eveneens vier mannen bedreigd met een pistool en opgesloten in een kantoor. De veroordeelde vader schoot daarbij tweemaal, hetgeen hem naast de veroordeling voor moord ook op een poging tot doodslag kwam te staan. De kogels waarmee werd geschoten bleken van hetzelfde kaliber als een van de twee kalibers die bij de viervoudige moord zijn gebruikt.

Geen betrokkenheid bij moord medeverdachten

Van een 73-jarige man en zijn 34-jarige zoon uit St. Willebrord kon niet worden bewezen dat zij bij de moordpartij betrokken waren. Zij werden verdacht van het leveren van de wapens. De zoon is wel veroordeeld voor wapenbezit. Hij kreeg elf maanden. Een 40-jarige vrouw die werd verdacht van medeplichtigheid aan de moorden is daarvan vrijgesproken. Zij is wel tot veertien maanden veroordeeld omdat ze de moordenaars na de moord in contact bracht met de 34-jarige Brabander voor wapens.

Op de website van de gezamenlijke rechtbanken vind je de verklaring van de persrechter.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.