Borne
Video

Enschedese Gwen Jansen maakt Green Make Over in Borne voor SBS6

Woon- en lifestyleprogramma Green Make Over (SBS6) is neergestreken in Borne. Dat is niet helemaal toevallig. Maakster Gwen Jansen, Twents als krentenwegge, volgt drie huiseigenaren bij het vinden van oplossingen voor energievragen. Bij 1Twente Vandaag vertelde ze over het hoe en waarom van haar programma.

Jansen ruimde meteen eventuele misverstanden op. Groener wonen is niet afzien en heeft niets met geitenwollensokken te maken. Of wel, want die kunnen namelijk uit. “Besparen op energie scheelt je geld, verbetert je wooncomfort en je draagt bij aan een beter milieu.”

“Onze energierekening is veel te hoog”

Deelnemers aan Green Make Over - dat geldt dus ook voor de drie Bornenaren - melden zich zelf aan. Met een filmpje waarin zij duidelijk maken wat hun specifieke vraag is. “Onze energierekening is veel te hoog, het tocht in huis en onze zoon, die in een rolstoel zit, moet echt een warme kamer hebben.” Zo ongeveer klonk het aanmeldingsfilmpje van een van die Bornse huishoudens. “Ik ga dan eerst altijd zelf op bezoek”, vertelde Jansen. “Om te zien wat het probleem is.” Bij zo’n bezoek neemt ze Ton Willemsen mee, de uitvinder en eigenaar van het Enschedese vloerisolatiebedrijf Tonzon.

Rode zonnepanelen

Eén van de green-make-overkandidaten uit Borne is weerman Dennis Wilt, die zijn monumentale boerderij gasloos wil maken en zijn eigen energie op wil gaan wekken. Maar hoe doe je dat als je in een monument woont? Daar mag je niet zomaar van alles aan verspijkeren. “Maar dat is het mooie aan Borne”, vertelde Jansen, “die lopen wel voorop.” Wethouder Michel Kotteman denkt constructief mee. “Zonnepanelen mochten bijvoorbeeld wel, maar dan in de kleur van het dak. We zijn dus op zoek gegaan naar rode zonnepanelen.”

Gwen Jansen Ernst Bergboer
Gwen Jansen uit Enschede presenteert SBS-lifestyleprogramma Green Make Over © Ernst Bergboer

Over dochters en de toekomst

Jansen was nooit zo bezig met milieu en duurzaamheid. “Ik ben maar een klimaatprutser.” Dat veranderde toen ze twee dochters kreeg. “Toen ben ik me wel gaan afvragen wat er aan de hand is en hoe hun toekomst eruit ziet.” Het leidde tot de prijswinnende documentaire ‘Green Tales of the City’, waarin Jansen een aantal Nederlandse steden en gewone mensen volgt op een zoektocht naar en duurzamer en groener bestaan. “Met die film heb ik ontdekt dat er veel kleine dingen zijn die je kunt doen.”

“Geen tocht meer an de voet’n”

De deelnemers aan Green Make Over - dit is het tweede seizoen - bespaarden allemaal een paar honderd Euro per jaar. “En het woont lekkerder”, zei Jansen. “Geen tocht meer an de voet’n.”

Green Make Over is elke zondagmiddag te zien op SBS6. De aflevering die nu in Borne wordt gemaakt, wordt uitgezonden op 3 januari aanstaande.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.