Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose moeder regelt zélf passende opvang voor haar zoon

Omdat er voor haar zoon geen passende buitenschoolse opvang (BSO) beschikbaar was, pakte Nikki Holtkamp vorig jaar de microfoon tijdens een Politieke Markt. Met succes. Nu komt de gemeente Hengelo met BSO+, speciaal voor kinderen van 4 tot en met 13 jaar, die meer structuur en begeleiding nodig hebben. Denk aan kinderen met autisme of een ontwikkelingsachterstand. Nikki Holtkamp was donderdag 5 november aanwezig bij 1Twente Vandaag.

Nikki's zoon heeft, wat ze tegenwoordig noemen, 'een stoornis in het autistisch spectrum'. Het gaat echter zo goed met hem, dat hij tegenwoordig naar een gewone BSO kan. Toch is zijn moeder blij dat ze destijds naar de microfoon heeft gegrepen: "Mijn man en ik werken allebei, dus we zochten een BSO voor onze zoon toen hij naar de basisschool ging. Een orthopedagoog raadde ons af naar een reguliere BSO te gaan. Op de kinderopvang was hij al vaak gespannen en draaide de groep vaak om hem. Als ze daar van activiteit wilden wisselen, was hij daar vaak niet aan toe en moesten ze op hem wachten. Het was dus ook voor de rest van groep lastig."

Uiteindelijk kwam Nikki's zoontje terecht bij een BSO van de JP van den Bent stichting. "Maar dat is een zorginstelling. Daar kom je alleen terecht met een zorgvraag. We moesten dus doen alsof we de zorg voor hem thuis te zwaar vonden, om zo die zorgindicatie te krijgen. Dan zou hij enkele dagdelen naar die BSO kunnen, om ons als ouders te ontlasten." Waar mensen met een echte zorgvraag dan even tot rust kunnen komen, gingen Nikki en haar man juist aan het werk op die momenten. Nikki: "Na een tijdje ging me dat toneelstukje zó tegenstaan dat ik de politiek benaderd heb en van het een kwam het ander."

“We moesten doen alsof we de zorg voor hem thuis te zwaar vonden, om zo die zorgindicatie te krijgen.”

Eigenlijk was het andersom. De 'politiek' benaderde Nikki. Vriendin Elske Mooijman, raadslid voor GroenLinks in Hengelo, adviseerde Nikki om haar verhaal te doen tijdens een Politieke Markt. Dat was eind vorig jaar. "Ik vermoedde al wel dat het probleem niet echt bekend was. Ik ging er zonder verwachting in. Vond het vooral belangrijk dat mensen mijn verhaal hoorden. Maar wat bleek? Er was veel verbazing dat er niets was voor deze doelgroep. Achteraf werd ik zelfs bedankt dat ik mijn verhaal deelde. Ik hoorde ook dat meer ouders zo tussen wal en schip vallen."

De BSO+ start op twee locaties: bij Parbédie en bij Smallsteps. Bij Sport BSO Tubantia van Parbédie ligt de nadruk op buiten zijn én bewegen. Voor Smallsteps locatie Serpentine is juist rust en creativiteit van belang. Beide locaties bieden ook reguliere BSO, zodat doorstroom van en naar een reguliere BSO mogelijk is.

Gemeente Hengelo wil het schooljaar 2020/2021 benutten om ervaring op te doen. Na dit schooljaar wordt met kinderen, ouders en kinderopvangorganisaties geëvalueerd. Op basis daarvan kan de BSO+ verder worden vormgegeven. De extra kosten die ouders maken voor het 'plusje' worden door de gemeente vergoed.

De zoon van Nikki gaat inmiddels naar een reguliere BSO, net als zijn jongere zusje. "Maar het is wel fijn om te weten dat er nu een BSO+ bestaat, mocht het onverhoopt toch weer nodig zijn voor hem", besluit Nikki Holtkamp met een tevreden lach.

Nikki Holtkamp Ernst Bergboer
Nikki Holtkamp: "Het is fijn om te weten dat er nu een BSO+ bestaat, mocht het onverhoopt toch weer nodig zijn voor onze zoon."
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.