Hengelo
Politiek

Gemeente Hengelo komt met eenmalig extraatje van 179.000 euro voor evenementen

Een fikse drempel voor ondernemers om mee te betalen aan de BIZ is gisteravond weggenomen. De door de VVD ingediende motie om eenmalig 179.000 euro vrij te maken uit de algemene reserve heeft goedkeuring gekregen van de gemeenteraad.

Binnenstad hengelo evenement nacht biz
De Nacht van Hengelo is een van die evenementen die in het gedrang komt als er tegen de BIZ wordt gestemd. © 1Twente

BedrijvenInvesteringsZone

BIZ staat voor BedrijvenInvesteringsZone. Op 17 november wordt duidelijk of Hengelo ook de komende 5 jaar allerlei evenementen kan organiseren om de binnenstad levendig te houden. Die evenementen, denk aan de Nacht van Hengelo, de Sinterklaasintocht en het Modespektakel, worden deels of volledig vanuit de BIZ bekostigd.

Cynthia van der Zweth

De VVD diende een motie in om de ondernemers in de binnenstad het eerste van die vijf jaar te vrijwaren van contributie. Raadslid Cynthia van der Zweth: "Door de coronacrisis is er een grote afname van het aantal bezoekers aan de binnenstad en omdat ondernemers hierdoor minder inkomsten hebben, willen wij dat zij een handje geholpen worden." Dat gaat nu dus gebeuren.

icon_main_quote_red_glyph

'De gemeente moet in tijden van crisis klaar staan als een partner van de ondernemers'

Cynthia van der Zweth

Relatief rijke gemeente

De raad heeft op 7 oktober unaniem het BIZ-plan vastgesteld, maar de VVD vindt dat juist een relatief rijke gemeente als Hengelo wel een handreiking mag doen naar de ondernemers, die nu te maken krijgen met deze BIZ. Volgens Van der Zweth zijn zowel de BIZ als gezonde ondernemers van groot belang voor het leefbaar houden van de binnenstad. "De gemeente moet in tijden van crisis klaar staan als een partner van de ondernemers."

50.000 euro

De raad stemde in met de motie en de gemeente Hengelo betaalt nu de volledige ondernemersbijdrage over het eerste jaar van de BIZ, namelijk 179.000 euro. Dat komt bovenop de bijdrage van 50.000 euro, die de gemeente al jaarlijks bijdraagt aan de BIZ én het bedrag dat Hengelo als één van de ruim vierhonderd 'BIZ-plichtigen' ook gewoon jaarlijks overmaakt.

IJsbaan en sfeerverlichting

Deelname aan de BIZ kost ondernemers met een klein pandje 250 euro per jaar en dat loopt op tot bijna 1.300 euro voor ondernemers met panden met een WOZ-waarde boven de 1 miljoen. Van het BIZ-geld worden behalve evenementen ook sfeeracties georganiseerd. Denk aan livemuziek op straat, sfeerverlichting tijdens de feestdagen, de jaarlijkse ijsbaan en de zomer- en paasactie. Ook de centrummanager wordt er van bekostigd.

Tweederde moet 'ja' zeggen

Van de ruim 400 ondernemers die zijn aangeschreven moet minimaal de helft stemmen. Daarvan moet twee derde ‘ja’ zeggen tegen de BIZ. Dinsdag 17 november wordt duidelijk of er een nieuwe BIZ komt. Als de BIZ er komt, moeten ook de nee-stemmers eraan meebetalen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.