Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws

Duitsland krijgt kleurcode ‘oranje’: aangescherpte maatregelen voor Nederlanders

GEEN GRENSCONTROLES GLANERBRUG
Grens tussen Gronau en Glanerbrug
Beeld: Wilco Louwes

Ook over de grens in Duitsland lopen de besmettingen op. Daarom heeft Nederland op woensdag besloten om Duitsland kleurcode ‘oranje’ te geven.

Voor nu betekent dit dat Nederlanders voor noodzakelijke reizen nog steeds naar Duitsland mogen reizen. Toeristische reizen en met name overnachtingen zijn echter niet meer toegestaan. Wie dit wel doet, moet bij terugkeer in Nederland tien dagen in thuisquarantaine.

In de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen is het grensbewoners en andere bezoekers uit Nederland, onder bepaalde voorwaarden, wel toegestaan een kort bezoekje te brengen om bijvoorbeeld te tanken of boodschappen te doen.

Nederlanders die korter dan 24 uur in de twee deelstaten blijven, zijn uitgezonderd van de test- en quarantaineplicht. Een negatieve coronatest is bij het inreizen dus niet nodig. Grenspendelaars die elke dag voor bijvoorbeeld hun werk op en neer moeten reizen, moeten zich wel melden. Zij moeten zich één keer melden als inreizende persoon bij de Duitse GGD, het ‘Gesundheitsamt’.

Nederlander die in Duitsland wonen mogen voor werk of andere administratieve dingen de grens over gaan.

Wie een ‘bepaald noodzakelijk’ reisdoel heeft, mag wel naar Duitsland rijden. Dat meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor studie, werk, medisch onderzoek, een doorreis of een uitzonderlijk familiebezoek.

Sinds afgelopen maandag gelden er in Duitsland ook aangescherpte maatregelen. Horecagelegenheden, theater- en concertgebouwen en bioscopen zijn gesloten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.