Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Minder bewoners in hospice Enschede sinds coronacrisis

Een opmerkelijke trend in het hospice in Enschede. Sinds het begin van de coronacrisis ziet manager Erik Roelofs het aantal bewoners dalen. “We hebben maanden gehad dat er Twente-breed 17 bedden leeg stonden. Dat is vrij fors.”

De bewoners van een hospice zijn mensen die door een ongeneeslijke ziekte in de eindfase van hun leven zitten. Normaal zijn dat er in Enschede zo’n acht, hoogstens negen. De afgelopen maanden was dat vaak de helft.

“Dat zou kunnen betekenen dat mensen die ernstig ziek zijn, dat pas heel laat horen”

De trend is ook in de rest van het land te zien, zegt Roelofs. Mogelijke oorzaken voor de afname vindt hij in angst voor corona en in de strenge bezoekersregeling, maar ook in de uitgestelde reguliere zorg. “Mensen gaan later naar de huisarts en krijgen dus pas later een diagnose dan normaal.” Dat zou volgens de manager kunnen betekenen dat mensen ernstig ziek zijn zonder dat ze het zelf weten.

Als mensen op het laatste moment pas achter hun ernstige situatie komen, zijn ze soms maar een of twee dagen in het hospice. “Dat komt wel vaker voor”, zegt Roelofs. Maar gebruikelijker is het dat bewoners er langer zitten. “De gemiddelde woonduur was vorig jaar 16 dagen. De maximale verblijftijd is drie maanden.”

Hospice voorkant
Het hospice aan Het Bijvank in Enschede
Beeld: Hospice Enschede

Andersom ziet de manager ook gebeuren dat er soms juist niet genoeg plek is. Ook daar is (angst voor) corona de oorzaak. Bijna honderd procent van de medewerkers bestaat namelijk uit vrijwilligers. Van hen behoort een groot deel tot de risicogroep, waardoor deze liever niet komen werken. “We hebben één week gehad dat er wel vraag was, maar toen kon er niet geplaatst worden, omdat we een tekort hadden aan vrijwilligers."

Als mensen sterven, doen de meesten dat het liefste thuis. Maar soms is thuis sterven niet mogelijk, door omstandigheden. In dat geval kiest bijna iedereen voor een plek die zoveel mogelijk lijkt op thuis.

Een ‘bijna-thuis-huis’ noemt het hospice zichzelf daarom. Roelofs: “Het is een plek waar mensen die terminaal ziek zijn en niet meer kunnen herstellen, kunnen sterven. Daarbij willen we de situatie zoals thuis benadrukken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.