Twente
Cultuur

‘De Beentjes’-actrice Aniek Stokkers in finale Holland’s Got Talent

Alles wat ze aanraakt lijkt in goud te veranderen. Ruim 700.000 bioscoopbezoekers zagen Aniek Stokkers al schitteren in De Beentjes van Sint Hildegard. En zaterdagavond zal de Haaksbergse waarschijnlijk door minstens zoveel televisiekijkers worden gezien. Maar dan met iets heel anders. Samen met Christiaan Koetsier, Dennis de Groot en hun “Poppetje van papier” staat ze namelijk in de finale van Holland’s Got Talent.

De magie van ‘het poppetje’ zit ‘m misschien wel in de eenvoud ervan. “De fantasiewereld eromheen is heel groot. Het is gewoon een stuk karton, maar mensen kunnen er een heel verhaal bij verzinnen”, probeert de actrice iets van de kracht van hun act te duiden. De pop heeft bijvoorbeeld ook geen gezicht. “Mensen zeggen dat ze er daardoor hun eigen emotie op kunnen plakken.”

Aniek Stokkers Ernst Bergboer
Aniek Stokkers © Ernst Bergboer

‘We vonden het eigenlijk niet passen’

Stokkers en haar theatergroep werken al jaren met de pop in verschillende theatervoorstellingen. De act waarmee nu wordt getoerd heet ‘1, 2, 3, 4, poppetje van papier’. Daarin komen ook de stukken voor die in Holland’s Got Talent zijn te zien.

Dat laatste is echter niet vanzelfsprekend. “We hebben vaker overwogen om mee te doen, maar vonden het programma eigenlijk te commercieel voor de voorstelling. Die is echt voor theater gemaakt.”

De kracht van televisie

Dat ze nu wel in de populaire tv-show te zien zijn, heeft alles te maken met corona. Toen de theaters op slot gingen, hadden de poppenspelers tijd over om mee te doen met de opnames. “En we dachten: de uitzendingen lopen mooi samen met onze theatertoer. PR-technisch wel heel handig.”

Die inschatting bleek te kloppen. “De kracht van televisie is ongelooflijk. Veel mensen zoeken ons online op.” Des te frustrerender dat ze juist nu ook maar maximaal 30 bezoekers mogen ontvangen in het theater. Als ze al spelen. “Het grootste gedeelte wordt gecanceld of verplaatst, dus dat is wel heel erg jammer.”

icon_main_quote_red_glyph

Bij film valt alles op wat je doet in je mimiek, dus dan moet je veel kleiner spelen

Aniek Stokkers

'De Beentjes' en Herman Finkers

Het andere klompje goud waar de Haaksbergse haar aandeel in heeft is De Beentjes van Sint Hildegard, waarin ze Iris speelt. Een ware kaskraker, zo blijkt wel. “Dat is echt fantastisch. We hadden het wel gehoopt, maar als het dan gebeurt is dat echt superleuk.” Het landelijke succes van de film zit volgens Stokkers zowel in Twente als in Herman Finkers, die de film schreef en haar schoonvader speelt. “Hij heeft zo veel kwaliteiten en is overal bij betrokken. En ook in Amsterdam dragen ze hem op handen.”

Tijdens de opnames van ‘De Beentjes’ moest ze wel even wennen. “In theater heb je een hele zaal voor je, dan speel je alles veel groter. Bij film valt alles op wat je doet in je mimiek, dus dan moet je veel kleiner spelen.” Regisseur Johan Nijenhuis wees haar daar dan op. “Dat ik alleen maar om moest kijken, maar het met zo’n grote beweging deed dat hij zei: Ho, ho, ho, ho, wat doe je?!” Als hij het haar dan op camera liet zien, zag zij het ook. “Film is een hele andere manier van denken.”

Het poppetje in Enschede

'1, 2, 3, 4, poppetje van papier’ is op 3 januari 2021 te zien in De Kleine Willem in Enschede. En hoewel er nog iedere week geschoven wordt met voorstellingen, kan de poppenspeelster uit Haaksbergen over die uitvoering nog hoopvol zijn: “Hij gaat vooralsnog door!”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.