Enschede
Cultuur
Video

“Ik mis het verheugen op het verheugen”

Magda Nij Bijvank maakte een nieuwe voorstelling, Held voor 1 dag. De première zou vorige week plaatsvinden. Zou. Hij is doorgeschoven naar 15 januari, maar het zijn onzekere tijden. “Maar ik zie even geen lichtpuntjes”, zei Nij Bijvank in 1Twente Vandaag. “We weten niet wanneer iets kan.”

Planken onder de voeten, mensen voor je neus

Theatermakers - zij bij uitstek - maken omwille van hun publiek. Een stukje opvoeren tussen de schuifdeuren - voor alleen man, hond en kind - is niet bevredigend. Waar musici, schrijvers en schilders in mp3’tjes, papier en canvas een medium hebben om hun publiek te bereiken, zijn theatermakers afhankelijk van planken onder hun voeten en mensen voor hun neus.

Folders van zorgopleidingen

De coronakurk die de geest nu al bijna acht maanden in de fles houdt gaat Nij Bijvank - ze spreekt voor zichzelf, maar hoort ook de geluiden van collega’s - niet in de koude kleren zitten. “Je werkt toe naar de première”, zei ze in 1Twente Vandaag. “Als bij een bevalling. Daar zie je naar uit.” Maar de afgelopen maanden heeft Nij Bijvank regelmatig aan haar vader gedacht, die in de tijd dat zij op de toneelschool zat nog folders onder haar neus schoof van opleidingen in de zorg. “Er zijn momenten dat ik denk: ‘Oké, nu moet ik eens even gaan nadenken, misschien moet ik een scholing gaan doen.’”

Magda Nij Bijvank Ernst Bergboer
© Ernst Bergboer

Heldendaad of laf?

Helden voor 1 dag gaat over heldendom achter de voordeur. “Een onderzoek”, noemt Nij Bijvank het. “Wat is een held? We hebben het niet over de helden uit de corona-tijd of over Superman. Er zijn mensen voor wie het al een heldendaad is om uit bed te komen. Maar wanneer wordt iets een heldendaad en wanneer is het eerder laf?” De voorstelling is deels autobiografisch, deels fictie. Aansluitend op de doorgeschoven première van 15 januari volgt een toer langs theaters in Nederland.

Nij Bijvank maakte Held voor 1 dag met zangeres en liedjesmaker Esther Groenenberg en Dirk Schreuder (bas, zang). Twee liedjes uit de voorstelling - Zwaartekracht en Klein - klonken in 1Twente Vandaag. Beide van de hand (en met de stem) van Groenenberg.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.