Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Uitbuiting van jongeren: seks en drugs

Meiden raken in de greep van een loverboy of -girl, jongens worden het criminele circuit ingezogen. Een probleem van buiten de dampkring van de meesten in onze samenleving, maar daarmee veel groter dan je zou denken. Zes jongeren maakten zes vlogs om leeftijdgenoten te waarschuwen.

“Je bent niet dom, als het je overkomt”, zei Emma de Nooij (17) stellig, na de uitzending. “Het is een maatschappelijk probleem dat iedereen kan overkomen.” Emma is een van de zes jongeren die de vlogs maakten.

Emma de Nooij Ernst Bergboer
Marion Roerink en Emma de Nooij in gesprek over uitbuiting van jongeren
Beeld: Ernst Bergboer

Wij spraken met Emma en met Marion Roerink, coördinator van het meldpunt Loverboys Twente. Die naam is enigszins misleidend: het meldpunt is bedoeld voor alle uitbuiting van jongeren. Loverboys zijn allicht de meest tot de verbeelding sprekende exponent van jongerenuitbuiting, maar bepaald niet de enige, zo blijkt.

“Jongens, maar ook meiden, worden geronseld voor criminele activiteiten”, vertelde Marion. “Om geld wit te wassen, foute telefoonabonnementen af te sluiten of voor drugshandel.” Seksuele en criminele uitbuiting, dus. Daar gaat het om. Het meldpunt krijgt er zes à zeven keer per maand mee te maken. Niet allemaal gevallen van keiharde uitbuiting, maar wel verhalen van kwetsbare jongeren. “Daar gaat het ons ook om”, stelde Marion. “Voorkomen is beter dan genezen.”

Marion Roerink Ernst Bergboer
Emma de Nooij: " Ik hoop dat jongeren even gaan nadenken voordat ze ergens instappen."
Beeld:

Dat meldpunt Loverboys is niet de enige plek waar jongeren in problemen - of mensen om die jongeren heen - zich melden. Huisartsen, politie, scholen en jongerenwerkers hebben er ook mee te maken. Maar meldingen zijn het topje van de ijsberg, dat mag de conclusie zijn uit landelijk onderzoek van dit jaar: de aantallen meldingen stijgen, maar er is maar weinig zicht op hoe groot de groep uitgebuite kinderen en jongeren werkelijk is.

Bij uitbuiting speelt bijna altijd dat de jongere om wie het gaat een emotionele band met de uitbuiter ervaart (overigens is die uitbuiter ook vaak slachtoffer van uitbuiting). Marion: “Een meisje is verliefd of ontmoet een nieuwe vriendin die veel meer durft dan zij, een lovergirl die haar het circuit in lokt; een jongen komt in een leuke vriendengroep terecht, hoort ergens bij. Vervolgens worden grenzen verlegd en overschreden, de uitbuiter verkent stapje voor stapje hoe ver hij kan gaan.”

De vlogs raken aan diverse facetten van dit probleem van jongerenuitbuiting. Elke vlog bestaat uit drie delen. Eerst wordt een situatie van (dreigende) uitbuiting of misbruik gespeeld. Dan volgt een gesprek tussen de makers over wat zij zouden doen. Tot slot wordt dan in een scène een mogelijke oplossing of een aanpak uitgespeeld. Emma hoopt leeftijdgenoten aan het denken te zetten. “Ik hoop dat ze eerst even gaan nadenken voordat ze ergens instappen, bij zichzelf nagaan: ‘Is dit oké, of vind ik dit eigenlijk niet oké?’ En als je het niet weet of je zit in een situatie die je eigenlijk niet oké vindt, ga praten, vraag hulp!”

De eerste vlogs staan inmiddels online. Voor vragen kun je terecht op de site van het meldpunt voor loverboys in Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.