Enschede
Video

Eerste editie van het Van Haag tot Wal Festival online in plaats van fysiek

De eerste editie van Het Van Haag tot Wal Festival gaat aanstaande zaterdag niet fysiek, maar online door. Inmiddels zijn veel mensen eraan gewend om online te vergaderen of met oma te videobellen. Maar een festival? Dat blijft een lastige. “In eerste instantie is het een teleurstelling geweest, maar we zagen het aankomen”, laat organisator Audry Hoemakers weten.

Toen bekend werd dat festivals niet meer door kunnen gaan, had de organisatie van het festival al een plan b in het hoofd. “We vroegen ons al eerder af: ‘wat als het niet mag’”, vertelt Hoemakers. “We hebben gewoon een aantal voorstellingen in kleinere theaters. Het is moeilijk om dan een festivalsfeer te creëren. We wisten toen al dat we het of helemaal niet door laten gaan of proberen om online iets te regelen.”

Deel gaat niet door

En dat is gelukt. Aanstaande zaterdag, 31 oktober, worden 17 acts live gestreamd of op de website van het festival gezet. “Sommige acts zijn gesneuveld of ingekort. Niet iedereen kon bijvoorbeeld even goed repeteren”, aldus Hoemakers.

Bokswedstrijd

Een van de voorstellingen die wél doorgaat is een optreden van de Twentse Kunst Alliantie. “Jonge makers, muzikanten of theatermakers hebben zich laten inspireren door de oude bokswedstrijden in het pand van Concordia. Het was een oud arbeidersbolwerk, opgericht door Alfons Ariëns”, geeft Hoemakers alvast een tipje van de sluier. De voorstelling is zaterdag als livestream te volgen van 14.35 tot 14.30 uur.

Terugkijken

Aanmelden is trouwens niet meer nodig. “Nee, want het is nu allemaal online”, aldus Hoemakers. “En sommige voorstellingen blijven zelfs nog op de website staan zodat mensen de acts op een later moment terug kunnen kijken.” Zij noemt een video van stadsdichter Jos Eertink. Eerder wilde hij zijn gedicht aan de Langestraat voordragen. Nu heeft de organisatie een video op het dak van De Kleine Willem met hem opgenomen. “Zijn gedicht is geïnspireerd op de groene poppen op het dak. Nu staat hij naast de poppen en leest zijn gedicht voor. Misschien wel nog mooier”, vindt Hoemakers.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.