Nijverheid Aardgasvrij

Kunnen Tonny Noordman en Herman Lok ooit van het gas af?

Zeventien woningen in De Nijverheid zijn aangewezen als zogeheten ‘referentiewoningen’. 1Twente Hengelo namen een kijkje achter de voordeur van twee van die woningen aan de hand van een energiedeskundige van het Hengelose bedrijf Nibag.

Doorgerekend door Hengelo's bedrijf Nibag

Elk van deze zeventien woningen is wat onder meer energieverbruik en isolatieniveau betreft vergelijkbaar met minimaal één, maar in de praktijk waarschijnlijk tientallen of meer andere woningen in de wijk. En uiteindelijk ook in de rest van Hengelo. Deze zeventien woningen zijn in 2019 volledig doorgerekend door het Hengelose bedrijf Nibag. Daarbij is gekeken naar allerlei aspecten die iets kunnen vertellen over de mogelijkheden om de woning aardgasvrij te maken. Dat is namelijk wat Hengelo wil: de wijk De Nijverheid moet als eerste Hengelose wijk helemaal aardgasvrij zijn in 2050.

Tonny noordman nijverheid dorastraat nibag
Tonny Noordman (links) kijkt met Lars de Jonge van Nibag naar de matig geïsoleerde buitenmuur van Noordmans bijna honderd jaar oude woning. © 1Twente

Wat is er goed en wat kan er beter?

Nibag-medewerker Lars de Jonge was medeverantwoordelijk voor de uitvoering van deze klus. Hij ging een jaartje later samen met 1Twente Hengelo-verslaggever Franklin Veldhuis kijken bij twee van deze woningen om te laten zien wat er al goed is, wat er nog beter kan en of er in dat jaartje tijd nog iets gedaan is met zijn aanbevelingen.

De eerste bewoner die bezocht wordt is Tonny Noordman. Hij woont aan de Dorastraat, in het hart van de oude wijk. De tweede bewoner is Herman Lok. Hij woont in het nieuwere deel, ’t Genseler, aan de Waalstraat. Het huis van Tonny Noordman is gebouwd in 1922 en is alleen met forse investeringen goed te isoleren en vervolgens aardgasvrij te maken. De woning van Herman Lok is uit 1990 en is relatief eenvoudig aardgasvrij te krijgen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.