Corona in Twente

Ook in Twente neemt druk op huisartsenpraktijken toe

Ook in Twente neemt de druk op huisartsenpraktijken door corona toe. Besmettingen en verplichte quarantaines zorgen voor uitval van personeel. En daarmee ligt een gevaar op de loer.

Problemen

Woensdag meldde de Landelijke Vereniging Huisartsen dat 60% procent van de Nederlandse huisartsenpraktijken kampt met uitval van personeel. Ook in Twente, waar de druk op huisartsen al groot is door het huisartsentekort, ontstaan problemen. Marieke Nijhof, zelf huisarts en lid van Twentse koepelvereniging THOON, ziet dat de praktijken in deze tweede golf zwaarder worden getroffen dan tijdens de eerste golf.

Coronabesmettingen en quarantaines onder het personeel zorgen voor uitval. Patiënten merken daar nog niet meteen iets van, omdat andere collega's binnen de praktijk die uren opvangen. Mocht in het uiterste scenario een praktijk tijdelijk dicht moeten, kunnen patiënten terecht bij een andere praktijk die waarneemt.

Continueren gewone zorg

En dat is belangrijk om de gewone zorg zo veel mogelijk doorgang te laten vinden. Mensen moeten kunnen blijven bellen met andere zorgvragen dan over corona. Juist in deze tijd waarin mensen geneigd zijn dit minder snel te doen. Dat bleek tijdens de eerste coronagolf. Mensen belden niet meer met klachten waarbij meteen verdere actie ondernomen moet worden. Zoals symptomen van een beroerte of verdachte plekken op de huid. En het lijkt erop dat we nu weer in die situatie zijn gekomen. De afgelopen week zagen huisartsen een drastische daling van meldingen. Nijhof benadrukt dat mensen dat contact wel moeten maken. "Als mensen niet bellen, missen we wat."

Op de vraag of de druk op huisartsen al zorgelijk is, kan Nijhof nog niet veel zeggen. "We moeten afwachten wat er de komende weken gebeurt en welke gevolgen de aangescherpte maatregelen hebben. Maar mijn gevoel zegt dat als we zo doorgaan als nu, het niet goed gaat komen. Je ziet het in de ziekenhuizen al gebeuren. Het grootse probleem is dat wanneer medewerkers ziek worden of in quarantaine moeten, je de zorg niet meer kunt bieden. De druk op de andere medewerkers wordt dan te groot."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.