Hengelo

Hengelo zoekt een nieuwe nachtburgemeester

Marijke Agterbosch werd twee jaar geleden gekozen tot nachtburgemeester van Hengelo. Haar termijn loopt aan het einde van het jaar af en dus moet de stad op zoek naar een kandidaat die het stokje wil overnemen. “De komende twee jaar wacht de nieuwe nachtburgemeester vanwege de corona een bijzondere taak: cultuur, horeca, sport en leegstaande winkels verdienen extra aandacht,” zegt initiatiefnemer Pier van Dijk van stichting Nachtburgemeester Hengelo i/o.

Nachtburgemeester hengelo bevestiging
Installatie van Marijke Agterbosch, de derde nachtburgemeester van Hengelo, door Sander Schelberg, burgemeester van Hengelo © Organisatie Nachtburgemeester van Hengelo

De organisatie, die de verkiezing iedere twee jaar organiseert, roept alle inwoners van de stad op om te solliciteren die het ambt van nachtburgemeester zien zitten. Jong of oud, dat maakt niet uit. “Iedereen die zich tot dit prachtige ambt voelt aangeroepen en onbezoldigd voor Hengelo aan de slag wil, kan reageren,” zegt Van Dijk. "Eeuwige roem is zijn of haar deel." Eerdere kandidaten en nachtburgemeesters kunnen eveneens solliciteren. Sollicitaties moeten uiterlijk 1 december 2020 ontvangen zijn via het contactformulier op nachtburgemeesterhengelo.nl.

Externe link: aanmeldformulier Nachtburgemeester Hengelo

Verbinden

Het is de taak van de nachtburgemeester om twee jaar lang ogen en oren de kost te geven, te initiëren en te verbinden in de stad, kortom dát te bedenken en mogelijk te doen wat Hengelo ten goede zou kunnen komen. “De nachtburgemeester opereert onafhankelijk, is politiek neutraal en staat boven belanghebbenden en partijen.”

Eerdere nachtburgemeesters

Zes jaar geleden namen Herbert Capelle en Pier van Dijk, beiden beeldend kunstenaar, het initiatief tot oprichting van de Nachtburgemeester Hengelo. Via verschillende procedures werden achtereenvolgens benoemd Berto Mulder (uitbater café De Kleine Burgemeester), Tijs Jagers en Marijke Agterbosch (beeldend kunstenaar/voormalig stadsdichter), telkens voor een periode van twee jaar.

Sollicitatiecommissie

De sollicitatiecommissie bestaat uit de beide initiatiefnemers, de eerste Nachtburgemeester Berto Mulder, journalist Gerard Smink (TC Tubantia) en programmamaker Emile Urban (1Twente).


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.