Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hokkerig Weusthagpark wordt straks één mooi geheel

Hoe kan het Hengelose Weusthag zich ontwikkelen van een verzameling afgebakende gebiedjes tot een echt park? Bewoners, verenigingen, belangenpartijen en gemeente zijn actief met deze vraag aan de slag gegaan. Hans Oude Avenhuis, voorzitter van de Vereniging Vrienden van het Weusthag, gaf een rondleiding door het park en was daarna te gast bij 1Twente Vandaag voor een korte toelichting.

In 2019 heeft de gemeenteraad 50.000 euro beschikbaar gesteld voor het ontwikkelen van een visie voor het park en het uitvoeren van een aantal initiatieven zoals de aanleg van de ruiterpaden en het realiseren van een taludtrap. Nu is het tijd voor de volgende stappen. Geld daarvoor moet worden gevonden bij fondsen en subsidieverstrekkers.

Hans oude avenhuis weusthagpark weusthag
Hans Oude Avenhuis: “Inmiddels hebben ruim twintig mensen zich aangemeld om de ambities verder uit te werken.”
Beeld: 1Twente

De drie hoofdpunten in de visie zijn het versterken van het landschappelijke karakter van het park (onder meer door het verwijderen van de hekken tussen de afzonderlijke gebiedjes), de realisatie van een nieuwe entree aan de zuidkant bij de kinderboerderij en meer aandacht voor sport en bewegen. Bij dat laatste moet je bijvoorbeeld denken aan het verwijderen van de bestaande barrières tussen de tennisbaan en de skeeler/schaatsbaan van HIJC. Via een interactieve website wordt de stand van zaken bijgehouden.

“Het draagvlak voor al deze plannen onder de gebruikers en bezoekers van het park is enorm”, aldus Hans Oude Avenhuis. Hij woont pal naast het 200 hectare grote park en kent het als zijn broekzak: “Het bijzondere aan dit park is dat niet is aangelegd, maar is ontstaan over een periode van ruim honderd jaar.” Het park wordt door Vitens gebruikt als waterwingebied, waardoor het ook voor de toekomst gevrijwaard blijft van bedrijfsmatige activiteiten.

De afgelopen jaren is er veel tijd (van met name vrijwilligers) en geld geïnvesteerd in het Weusthag. De structuur van de wandelpaden is versterkt, de heemtuin en het beleefbos zijn aangelegd, de biologische moestuin is ontwikkeld en de Hengelose schaatsclub heeft een combi-baan gerealiseerd. Vanuit de uitkijktoren aan de A1 zijn deze nieuwe ontwikkelingen goed waar te nemen. Dankzij evenementen als Sins of Ibiza, het Krang Festival, de jaarlijks WeustDag en het Cultuurpodium Houtmaat weten veel mensen uit Hengelo en omgeving het park te vinden.

Wethouder Groen Mariska ten Heuw gaf de Vrienden van het Weusthag een compliment met hun aanpak: ‘In 2019 ontvingen we meerdere initiatieven voor het Weusthag. De vrienden zijn erin geslaagd om al deze ideeën samen te brengen in één gedragen visie. Wat mij betreft een mooi voorbeeld van co-creatie!”

““Het draagvlak voor al deze plannen onder de gebruikers en bezoekers van het park is enorm””

Hans Oude Avenhuis: “We hebben gekozen voor een pragmatische ‘handen-uit-de-mouwen’-aanpak. Inwoners en gebruikers ervaren eigenaarschap, doordat verbeteringen in het park voortkomen uit hún initiatieven. Inmiddels hebben ruim twintig mensen zich aangemeld om de ambities verder uit te werken en realiseerbaar te maken.”

Het college adviseert de raad om het ambitieplan te omarmen en onderdeel te maken van de ontwikkeling van de omgevingsvisie voor het stedelijk gebied van Hengelo. Daarmee worden de ambities formeel vastgelegd en vormt het de basis voor komende ruimtelijke plannen en ontwikkelingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.