Hengelo
Politiek

Afvaldumping rond containers: twee camera’s voor tien hotspots

Voor René Loman was de maat afgelopen weekend vol. De Hengeloër wilde iets in de textielcontainer stoppen, maar er was geen doorkomen aan: Lomans weg werd versperd door allerhande afval, meest te smerig om aan te pakken.

Dumping
Lomans weg werd versperd door allerhande afval, meest te smerig om aan te pakken. © René Loman / Facebook

Talloze reacties

De foto’s die hij vervolgens plaatste op Facebook leverden hem talloze reacties op van mensen die zijn ergernis deelden. En niet alleen hier, rond de containers bij het winkelcentrum in de Hengelose Es is het vaak een zooitje, ook elders in de stad. Vandaar dat de gemeente met camera’s op jacht gaat naar de daders.

'Asociaal'

‘Onvoorstelbaar asociaal’ noemt Loman de vuilstort in de Hengelose Es. Tegen Tubantia gaf hij eerder deze week al toelichting op zijn Facebookpost: “De containers waren niet vol. Dat betekent dat iemand eigenhandig zijn afval er naast heeft gekieperd. En dat bij een winkelcentrum waar niet alleen veel mensen komen maar ook nog eens bewoners op uitkijken.” De gemeente reageerde met het tijdelijk installeren van een camera om nieuwe overtreders op heterdaad te betrappen.

Mobiele camera's

1Twente Hengelo deed navraag bij de gemeente over de inzet van deze camera’s. “We beschikken in Hengelo over twee mobiele camera’s, die we op tien verschillende plekken kunnen inzetten”, aldus woordvoerder Pamela van Geldrop. “Per besluit is bepaald welke plekken dat zijn. Je zult begrijpen dat het hier gaat om zogenaamde ‘hotspots’, plaatsen waar regelmatig dumpingen worden aangetroffen.”

Verrassingseffect

Momenteel hangen de twee camera’s op plekken in de binnenstad en in Klein Driene. “De camera’s blijven steeds enkele dagen hangen. We communiceren in principe niet waar ze hangen en hoe lang, vanwege het verrassingseffect dat we beogen.”

104 euro boete

Tot afgelopen weekend zijn vijf mensen op heterdaad betrapt. Zij kregen een boete van 104 euro. Het is nog niet bekend of er de afgelopen week ook mensen zijn betrapt bij de containers in de Hengelose Es.

Wordt vervolgd.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.