Geen gif
De gemeente Hengelo koos voor de bestrijding met aaltjes, omdat die aanpak minder negatieve effecten heeft voor de biodiversiteit dan de bestrijding met het gif Xentari. Dit gif doodt alle insecten op de boom. Uit onderzoek blijkt dat een grote biodiversiteit op langere termijn dé manier is om de strijd tegen de rups te winnen.
Minder meldingen
Het eerste jaar, waarin gestart werd met preventief behandelen met aaltjes, leverde al iets minder meldingen op in vergelijking met vorig jaar. Door de komende jaren door te gaan op deze manier verwachten de gemeente dat de overlast én daarmee het aantal meldingen uiteindelijk vermindert. Wethouder Mariska ten Heuw: ‘Over het resultaat van dit jaar zijn we tevreden. Wij verwachten dat de behandeling met nematoden (aaltjes, red.) steeds effectiever gaat zijn in het verminderen van de overlast.’ In 2014, 2015 en 2016 kwamen er ongeveer 100 meldingen binnen. Daarna steeg het aantal meldingen explosief: in 2017 309 meldingen, in 2018 1.196 meldingen en in 2019 maar liefst 2.400 meldingen.
Kleinere nesten
In het voorjaar werden 15.000 eiken in Hengelo behandeld met aaltjes in de strijd tegen de eikenprocessierups. Halverwege juni werd er met vier ploegen gestart met het wegzuigen van de overlastgevende nesten, die op veel plekken kleiner waren. Hierdoor kon de overlast in de meeste gevallen dan ook snel worden weggenomen. Een kleiner nest maakt het wegzuigen gemakkelijker én het zorgt voor minder overlast.