Historische stadswandeling door oorlogsverleden Enschede: Doe mee!
Video

Aangescherpte maatregelen in Noordrijn-Westfalen: Gronau nieuwe hotspot

Ook de besmettingen over de grens in Duitsland stijgen. Noordrijn-Westfalen is een van de meest getroffen deelstaten in Duitsland. De afgelopen 24 uur kregen 2.150 mensen een positieve testuitslag. In Kreis Borken geldt onze buurstad Gronau als de nieuwe corona-hotspot.

Grens_Glanerbrug_coen_krukkert
De grensovergang in Glanerbrug. © Coen Krukkert

++UPDATE 13.30 ++

Sinds woensdagochtend is ook de Kreis Borken officieel een risicogebied. Dat betekent dat in de Duitse deelstaat nu gevarenniveau 2 geldt. In de openbare ruimte mogen nu nog maar vijf mensen bij elkaar komen. De horeca moet nu van 23.00 tot en met 6.00 uur dicht. Op een feestje mogen nog maar tien gasten aanwezig zijn en bij feestjes buitenshuis zijn 100 personen toegestaan.

Gisteren ging 1Twente-verslaggever Laura met adjunct-burgemeester Sandra Cichon in gesprek:

Momenteel telt Gronau 104 mensen die besmet zijn met het coronavirus. “Maar de cijfers stijgen”, weet ook adjunct-burgemeester van Gronau Sandra Cichon. “In het begin waren het met name verjaardagen en bruiloften die verantwoordelijk waren voor de stijgende besmettingen. Inmiddels kunnen we dit niet meer traceren, omdat de Kreis Borken het contactonderzoek doet en niet de stad Gronau zelf.”

'Inzidenzwert'

In Duitsland geldt de belangrijke maatstaf van het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners – de 'Inzidenzwert'. Stijgen de besmettingen boven de 50 besmettingen op 100.000 inwoners, kondigt de overheid nieuwe maatregelen aan. In Gronau ligt deze waarde op dit moment bij iets boven de 48.

Aangescherpte maatregelen

Daarom gelden in de Duitse deelstaat nu aangescherpte maatregelen. Bijeenkomsten met meer dan 1000 deelnemers zijn niet meer toegestaan, bij feestjes buitenshuis mogen maximaal 25 personen aanwezig zijn en er geldt nog steeds een mondkapjesplicht.

Risicogebied

Voor Nederlanders betekent dit dat er nog steeds een meldplicht bestaat als zij naar Duitsland reizen en langer dan 24 uur willen blijven. “Wie naar Duitsland komt en langer wil blijven, moet zich melden bij de Duitse GGD en 14 dagen in quarantaine, tenzij diegene een negatieve uitslag heeft”, aldus Cichon.