Enschede
Hengelo

Corona veroorzaakt nóg een piek, waar niemand aan denkt

Social distancing en kerst zijn geen vrienden. Om de leegte op te vullen die door corona ontstaat gaan we meer kerstspullen in de huizen zien, verwacht kerstbomengoeroe Frank Bos.

“Mensen gaan minder op vakantie”, schat Bos in. Bovendien mogen ze mogelijk minder bezoek ontvangen vanwege de maatregelen. Dus wordt meer gezelligheid in huis gehaald. “We gaan van de nood een deugd maken.”

10 tot 15 procent stijging

De kerstbomenexpert verwacht een stijging van 10 tot 15 procent in de verkoop. Of dat klopt, wordt over een week of twee zichtbaar. Dan beginnen de tuincentra hun kerstspullen uit te stallen. De extra vraag moet wat Bos betreft geen reden zijn voor verkopers om de prijs op te stuwen. “Mensen hebben het dit jaar al niet breed genoeg vanwege corona.”

Kerstbomen bij Makro
Bij Makro staan de kerstbomen nu al klaar voor de verkoop

De meest verkochte boom

Voor vroege vogels die nu al een groen stuk gezelligheid in huis willen halen, heeft hij een treurige mededeling: “De kerstbomen staan vanaf de derde week van november pas in de schappen.” De goeroe verwijst deze Twentenaren naar een kunstboom, waarna hij al snel iets toevoegt dat zijn mening over de nepbomen laat doorschemeren: “Dat moet iedereen zelf weten. Maar ikzelf ben een man met groene vingers.”

Wie een echte boom wil die lang staat, raadt de expert een Nordmann aan. “Het is de meest verkochte boom. Die zal op termijn ook indrogen, maar hij zal prima lang staan. Vooral als je de boom inspuit met bijvoorbeeld bladglans.”

Droogte

Bos ziet ook dat Twentse kwekerijen merken dat het droger wordt in onze regio. “Ze hebben steeds meer moeite om voldoende water te krijgen.” Aan de andere kant is dit geen probleem voor de kweek van kerstbomen. “De meeste bomen die wij krijgen, komen uit Denemarken. Bovendien was het vorig jaar veel droger dan dit jaar. Dus daar zullen we niet veel van merken.”

Een groei in het aantal verkochte kerstbomen of niet, Bos blijft nuchter in hoeveel kerstbomen hij op 25 december zelf in huis heeft staan: “Eén hele grote.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.